Atomizeri – kalibracija

Njega i održavanje višegodišnjih nasada, te posebno zaštita nasada od štetnika i bolesti zahtjeva posebnu pažnju, a zaštita kemijskim sredstvima svakako je najviše u primjeni. Pravovremena zaštita, uz kvalitetnu primjenu sredstava za zaštitu bilja pravi je ”ključ” za uspjeh.

U svijetu je trend smanjenja korištenja škropiva po hektaru, odnosno tretiranje nasada sa malim normama, od 150- 250 l/ha. Kod nas se najčešće koriste srednje (500-1000 l/ha) ili velike norme (od 1000-1500 l/ha). Efikasna primjena manjih normi zahtijeva upotrebu kvalitetnih atomizera koji će ravnomjerno rasporediti škropivo po biljci. Kontrolom ispravnosti stroja i kalibracijom mogu se kvalitetno primijeniti i manje količine škropiva po jedinici površine. Veliki broj tretiranja nasada tijekom godine (i preko 15-tak puta godišnje u nasadu jabuka) podrazumjeva i velike troškove: ljudskog rada, potrošnje goriva, sredstava za zaštitu bilja i vode. Ali javlja se i problem rezidua sredstava zaštite bilja u plodovima, kao i opasnost koju ta sredstva (odnošena vjetrom – pojava koju nazivamo ”DRIFT”) imaju na okoliš. Osim uštede troškova (energije, ljudskog rada i sredstava za zaštitu), brigom o ispravnosti i pravilnoj primjeni strojeva povećavamo i učinkovitost.

Kvalitetnim atomizerom moguće je uz minimalne gubitke nanijeti zaštitno sredstvo na ciljani objekt, pri čemu se javljaju dva problema:

 • nanošenje dovoljne količine sredstava za zaštitu kako bi ostvarili biološku učinkovitost i
 • pojava ”drifta”, uslijed odnošenja kapljica škropiva vjetrom.

Kapljice u mlazu su veličine 50-250 µm i podložne su driftu. Smanjenje norme bez povećanja udjela sitnijih kapljica dovodi u pitanje biološku efikasnost korištenog sredstva.

1.12ato1.jpg 1.12ato2.jpg

Kalibracijom atomizera i kontrolom njihove ispravnosti, pogotovu pri primjeni manjih normi, dolazimo do zaključka da samo ispravan i kalibriran atomizer može izvršiti kontroliranu primjenu sredstava za zaštitu biljaka, što pretpostavlja da najveći dio škropiva bude deponiran na ciljanu površinu. Kalibracijom utvrđujemo i kapacitet crpke i dizni.

Prvi korak je vizualni pregled stroja – stanje ispravnosti crijeva, filtera, ventila, spremnika i ostalih sklopova. Kapacitet crpke i dizni ne smije odstupati za više od 10% nominalne vrijednosti. Također je potrebno provjeriti i ispravnost manometra.

DIZNE (RASPRŠIVAČI)

Dizne su jedan od najvažnijih dijelova svakog atomizera. Tip dizne koji se najčešće upotrebljava na atomizerima ima oblik mlaza šupljeg konusa, koji proizvodi sitne kapljice koje imaju dobro prekrivanje, a istovremeno su manje podložne ”drift-u” (odnošenju vjetrom).

 Keramičke dizne HARDI 1299 (izgled mlaza- šuplji konus)
1.12.ato3
Veličina čestica: vrlo sitne (VF), sitne (F), srednje (M), velike (C), Vrlo velike (VC)

Keramičke dizne su sve više u upotrebi, a karakterizira ih pet puta duži vijek eksploatacije od dizni koje su načinjene od bronce. Unatoč radu pri visokim radnim pritiscima (3-25 bara) ove dizne zadržavaju vrlo dobre karakteristike raspršivanja, što ih čini jeftinijima unatoč višoj nabavnoj cijeni.

1.12.ato4
    Bronca    Oplemenjeni čelik    Keramika

Kalibracija je tehnika koja nam pomaže da izračunamo koliko sredstva za zaštitu bilja atomizer može ravnomjerno rasporediti po jedinici površine. To nam omogućava da primijenimo točno određenu količinu sredstva-bez ostataka, štedeći nam vrijeme i novac, a da pri tome smanjimo negativne učinke na okoliš.

PRIMJER KALIBRACIJE

Da bi izračunali kapacitet ukupne količine tekućine koja protekne kroz dizne u jednoj minuti pri određenom pritisku, potrebno je napraviti slijedeće korake: prvo isključimo pogon ventilatora, postavimo željeni pritisak i brzinu priključnog vratila na 540 o/min, što je vrlo bitno jer kapacitet crpke i količina struje zraka koju proizvodi ventilator direktno ovisi o brzini okretaja priključnog vratila.

Izračun ukupnog protoka atomizera

 • Napuniti spremnik čistom vodom,
 • Postaviti menzuru ispod dizne (može se postaviti komad plastičnog/gumenog crijeva na dizne da se ne smočimo prilikom uzimanja uzoraka),
 • Pustiti atomizer u rad pri određenom pritisku i uzeti uzorke iz svih dizni u trajanju od jedne minute,
 • Izmjeriti količinu vode u menzuri, i usporediti sa nominalnim pritiskom za određeni tip dizne, kapacitet dizni ne smije odstupati za više od 10 %,
 • Ponoviti postupak nekoliko puta kako bi dobili što preciznije mjerenje,
 • Zbrojite protok svih dizni (ukupan kapacitet).

Izračun brzine kretanja agregata

1.12.ato5

Prosječna brzina kretanja je u granicama 4-8 km/h. Što se sporije krećemo veća je količina škropiva /ha. Uskladite brzinu kretanja tako da je ciljana površina dobro prekrivena ali i da se škropivo ne ocjeđuje. Ako je bujnost nasada velika, potrebno je smanjiti brzinu kretanja kako bi poboljšali pokrivenost, odnosno kako bi se zamijenio volumen zraka u krošnji.

 • izmjerite udaljenost od 100 m i označite početak i kraj,
 • izaberite brzinu vožnje traktora pri brzini priključnog vratila od 540 o/min,
 • izmjerite koliko sekundi Vam je potrebno da pređete udaljenost od 100 m sa atomizerom (do pola napunjenim vodom)
 • izračunajte brzinu kretnja prema formuli:

brzina kretnja (km/h)= 100 m x 3,6
                                          vrijeme (sek)

Izračun količine škropiva /ha

Potrebno je izmjeriti širinu reda nasada (m) 

količina škropiva /ha = 600 x ukupan protok svih dizni (l/min)
                                          širina reda (m) x brzina kretanja (km/h)      

Primjer: Ako je Vaš ukupni protok dizni 40 l/min, brzina kretanja 5 km/h, i razmak reda 5 m,

Ukupna količina škropiva/ha=   600   x   40   = 960 l/ha
                                                              5 x 5     

Količina škropiva koju koristimo u nasadu promjenjiva je u ovisnosti od vrste nasada, razmaka sadnje, starosti, visine i gustoće. Tako da je atomizer potrebno kalibrirati ovisno o uvjetima.

Za kalibraciju možemo koristiti i ”kalibracijski disk” uz pomoć kojega možemo dobiti tražene informacije.

           1.12ato6.jpg

Pripremi za ispis