Šesti gospodarski sajam-Sajam sira u Grubišnom polju

Ovaj sajam je zamišljen da pored proizvođača sira okupi i izlagače sirarske opreme, proizvođače stočarskih proizvoda i ostale privrednike i poduzetnike sa našeg područja. Gradonačelnik Grubišnog polja Zlatko Mađeruh je naglasio da je privreda Grubišnog polja nakon rata bila uništena i da je trebalo pokrenuti gospodarstvo pa je gospodarski sajam jedan od načina da se digne posrnulo gospodarstvo. Sajam je otvorila potpredsjednica vlade Đurđa Adlešić i pohvalila organizatore na odličnoj organizaciji.

Na Sajmu je bilo prijavljeno 75 izlagača, od toga 31 proizvođač sira, 6 mljekara i 25 obiteljskih gospodarstava. Prvi puta Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu dobio je prostor na sajmu da dijeli savjete i informacije i propagandni materijal.

Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu izvršio je ocjenjivanje 112 uzoraka sira. Nagradu je dobilo 77 uzoraka, koje su uručene na sajmu. Članovi udruga bjelovarsko-bilogorske županije osvojili su 5 brončanih, 8 srebrnih, 7 zlatnih i jednu medalju šampiona.

17_grub_polje.jpg

Nakon edukacije koja se planira u tijeku zime vjerujemo da će biti još više medalja. Važno je naglasiti da su proizvođači dobili na uvid knjigu ocjenjivanja i pa su na taj način mogli vidjeti eventualne nedostatke koje imaju njihovi proizvodi.

Zavod za mljekarstvo Agronomskog fakulteta tradicionalno je održao prezentaciju proizvodnje sira na sajmu i predavanje o „Mlijeku kao temelju proizvodnje sira“.

Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu je održao je prezentacije o novostima u pravilnicima, operativnim programima i kapitalnim ulaganjima.

Sajmovi sira nisu samo mjesto prodaje sira i prezentacije naše tradicije, nego i mjesto gdje sirari izmjenjuju iskustva i uče o novim tehnologijama, informiraju se o novostima u zakonodavstvu i planiraju buduće aktivnosti. Na sajmovima se priključuju novi članovi udruga, dogovaraju plasmani prodaje za sljedeću sezonu.

Područna služba HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije
Darija Marković, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis