IOBC konferencija o integriranoj proizvodnji voća

Pozdrav dobrodošlice svim sudionicima u ime organizatora uputio je dr. Jerry Cross voditelj radne grupe za integriranu proizvodnju voća, a uvodno predavanje «Integrirana proizvodnja: gdje se nalazi i kamo ide» dr. Jesus Avilla. Uvodnim je predavanjem dan pregled trenutnog statusa integrirane proizvodnje u svijetu i mogući scenariji budućeg razvoja. Postavljeno je i pitanje je li integrirana proizvodnja kao takva dobro poznata potrošačima. Nažalost, odgovor je – ne dovoljno. Prednosti integrirane proizvodnje kao što su briga za ljudsko zdravlje, okoliš i kvalitetu hrane nisu dovoljno poznate široj javnosti. Unatoč jasnom znanstvenom stajalištu da je integrirana proizvodnja neophodna i ima svoju budućnost, s komercijalnog gledišta to nije toliko jasno, barem tako dugo dok potrošači integriranu proizvodnju ne prepoznaju kao oznaku kvalitete proizvoda.

Bogat i raznolik program konferencije obuhvatio je 70-tak prezentacija koje su održane u dvije paralelne sekcije (bolesti i štetnici) te 130 postera. Najviše je prijavljenih radova iz područja integrirane proizvodnje jabuka. Vrlo velik broj prijavljenih radova iznenadio je i same organizatore, a zasigurno je potvrda velikog značaja integrirane proizvodnje voća.

U sklopu konferencije organiziran je izlet u obližnji voćnjak «Domaine de Confoux» gdje se na približno 200 ha površine godišnje proizvede 10 000 tona jabuka. Zastupljene sorte su Royal Gala, Granny Smith, Braeburn, Pink Lady, Golden Delicious, Red Chief, Fuji i Jazz, a među njima najveću zaradu donose Pink Lady i Jazz (slika). Proizvedene jabuke zadovoljavaju standarde integrirane proizvodnje i Global Gapa. Prema riječima upravitelja voćnjaka troškovi proizvodnje jabuka iznose oko 0,75 € po kilogramu, a prosječna cijena kilograma jabuke iznosi 1,00 € (za Pink Lady i Jazz 1,10 €).

Na kraju spomenimo da je ovaj skup održan u suvremenom konferencijskom centru u sklopu Palače papa (slika) izgrađene u 14. stoljeću. Naime, Avignon je nekoć bio glavni papinski grad. Godine 1309. francuski papa Klement V sakrio se u njemu bježeći od političkih prevrata u Rimu. Avignon je umjesto Rima bio papinsko sjedište do 13. siječnja 1377. godine, a ukupno je iz njega vladalo 9 papa, od toga dvojica antipapa (paralelno s rimskim papom).

Područna služba HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije
Željkica Oštrkapa-Međurečan, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis