Projekt COAST – Nacrt Akcijskog plana za ekološku poljoprivredu i proizvodnju hrane u Dalmaciji

Podršku stručnom skupu „Ekološka poljoprivreda u Dalmaciji“ je uputio i Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić pismom u kojem napominje: „Hrvatska ima iznimne potencijale u proizvodnji zdrave hrane. Zbog toga je hrvatska ovisnost o uvozu prehrambenih namirnica ne samo štetna po standard naših građana, nego i krajnje nepotrebna i besmislena. Danas, kada kriza hrane potresa cijeli svijet, moramo posvetiti posebnu pažnju smislenom, planiranom i održivom razvoju naših poljoprivrednih potencijala. Za to imamo potrebnu sposobnost, uvjete i iskustvo – krajnje je vrijeme da usvojimo strategiju“.

Pozdravne riječi prisutnima uputili su Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski, Alessandro Fracassetti, zamjenik Stalnog predstavnika UNDP-a u Hrvatskoj i Gojko Berlengi, voditelj projekta COAST.

George Mateljan, iz SAD, osnivač Zaklade George Mateljan, govorio je o ulozi znanosti i edukacije u promicanju ekološkog uzgoja i eko hrane. Gospodin Mateljan je autor brojnih knjiga o vrijednosti namirnica i kvalitetnoj prehrani koje su tiskane u SAD. U Splitu je predstavio svoju knjigu „Najzdravije namirnice svijeta“, tiskanu na hrvatskom jeziku. Više podataka zainteresirani mogu naći na stranici George Mateljan Foundation www.whfoods.org. 

Sonja Karoglan-Todorović, COAST poljoprivredno okolišna savjetnica je govorila o ekološkoj poljoprivredi u kontekstu rastućeg gospodarskog sektora u EU te stupa održivog razvoja, zaštite okoliša i prirode.

28_coast.jpg

Tomislav Petrović, načelnik Odjela za ekološku i integriranu poljoprivredu iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja je iznio podatak da Ministarstvo potiče ekološku poljoprivrednu proizvodnju s 30 % većim iznosom u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. U 2008. godini Ministarstvo će po prvi put ekološkim  proizvođačima sufinancirati i troškove nadzora i certifikacije u iznosu od 50 %. Hrvatski ekološki proizvodi bit će prvi put predstavljeni u veljači 2009. na Svjetskom sajmu ekoloških proizvoda Bio Fach u Nürnbergu.

Ranko Tadić, COAST ekspert za ekološku poljoprivredu dao je Pregled stanja ekološke poljoprivrede u Dalmaciji i predstavio prijedlog Akcijskog plana za razvoj ekološke poljoprivrede u Dalmaciji.

Svrha Akcijskog plana je poticanje bržeg razvoja ekološke poljoprivrede u Dalmaciji, a odnosi se na razdoblje od 2009. – 2013. godine. Na području četiri dalmatinske županije potrebno je sustavno i kontinuirano utjecati na aktivnosti iz prakse gospodarstva u turizmu, poljoprivredi, ribarstvu i marikulturi i to izravno kroz rad s poduzetnicima, i posredno kroz utjecaj na bankarski sektor kako bi u svoje prakse uključili održivo korištenje i zaštitu biološke i krajobrazne raznolikosti kao temeljne, globalno značajne vrijednosti područja Dalmacije – rekao je mr. sc. Ranko Tadić. Akcijski plan će služiti kao regionalna podloga za donošenje Nacionalnog plana za razvoj ekološke poljoprivrede Republike Hrvatske.

Nakon predstavljanja Akcijskog plana o ulozi županija u budućem razvoju ekološke poljoprivrede u Dalmaciji govorili su Katerina Skelin, pomoćnica pročelnika UO za poljoprivredu Zadarske županije; Drago Matić, direktor Regionalne razvojne agencije Šibensko-kninske županije; Martin Bućan, stručni savjetnik u UO za gospodarstvo, razvitak i obnovu Splitsko-dalmatinske županije i Ante Salacan, stručni savjetnik-voditelj poslova UO za poljoprivredu, ribarstvo i marikulturu Dubrovačko-neretvanske županije.

Ulogu Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu u budućem razvoju ekološke poljoprivrede u Dalmaciji u odnosu na Akcijski plan predstavila je mr. sc. Marija Ševar, načelnica Odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu HZPSS-a.

Učesnici ovoga skupa, njih oko 60, među kojima i djelatnici HZPSS-a bili su zainteresirani za što skorije provođenje Akcijskog plana.

Ured ravnatelja HZPSS-a
mr. sc. Marija Ševar, načelnica Odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis