Praznik kozjanskih jabuka

Praznik kozjanskih jabuka, deveti po redu, okupio je 32 gospodarstva, 27 obrta, kojima su se priključile i škole, a posjetiteljima su ponuđeni ekološki prehrambeni proizvodi te proizvodi tradicijskom vrijednosti. 

Predstavljene su i udruge te stručne službe koje upravljaju prostorom zaštićenog područja Kozjanskog parka.

Rezultate višegodišnjeg rada na projektu „Oživljavanje starih travnjačkih voćnjaka“, stare sorte jabuka prikupili su i predstavili posjetiteljima Adrijan Černelč i Vesna Zakonjšek, djelatnici Kozjanskog parka, a drvenaste vrste Bizeljskog predstavila je Marija Sušnik.

Kako je u voćnjacima vrlo bitno obratiti pozornost na oprašivače, teme održanih predavanja na manifestaciji bile su sljedeće:
1. Čovjek i pčele danas – Anton Fabjan, vlasnik tvrtke Endovital iz Predstruga;
2. Opasnosti za pčele kao glavnih oprašivača – prof. dr. sc. Nikola Kezić, Agronomski fakultet, Zagreb;
3. Solitarne pčele – mr. sc. Marija Ševar, HZPSS, Zagreb;
4. Pčelarstvo u području Sutle u parksi i za praksu – Jože Uršič, pčelar, Bistrica na Sutli.

Kulturni pejzaž Kozjanskog parka je isprepleten poljoprivrednim zemljištem i šumama, koji mnoštvom brežuljaka, voćnjaka, vinograda i prirodnih šuma odaju bogati dojam „Pokrajine s mnogo lica i mnoštvom mogućnosti“. Time naglašavaju svoje nastojanje i veliki doprinos razvoju zaštićenog područja u sklopu poljoprivrede i ekološkog turizma.

Iako je ove godine tuča zadesila područje Kozjanskog parka, kvaliteta izložbe nije narušena. Pojedinačni primjerci starih sorti jabuka, izloženi na drvenim pločicama različitih voćaka, bili su dovoljni za ukupni dojam manifestacije.

Poruka ovogodišnje izložbe je: „Neka nasadi jabuke postanu simbol spoznaje dobroga, a jabuka simbol zdravlja, očuvane prirode i okoliša te ugodnog druženja. Suživot s prirodom treba biti zadaća koja ne dopušta da se posijeku stabla jabuke!“

Ured ravnatelja HZPSS-a
mr. sc. Marija Ševar, načelnica za integriranu i ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis