Proslavljen VI Praznik plodova zemlje na ekološkom imanju „Zrno“

Vesela graja djece te radoznali pogledi i mnogobrojna pitanja vezana za hranu iz ekološkog uzgoja motivirali su domaćicu Zlatu Nanić da održi tradiciju svoga gostoprimstva.

Nakon pozdravnih govora od strane predstavnika Općine Dubrava (kod Vrbovca) i načelnice za održivu i ekološku poljoprivredu Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu te svečanog otvorenja od strane pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Gordane Županac, dipl. ing., uslijedio je kulturno zabavni program „Vesele grupe“ iz kulturno umjetničkog društva iz Dubrave.

Na prigodnoj radionici Eko-kuhinje koju je vodila gospođa Tereza Nakany, posjetitelji su mogli naučiti kako su zimnicu spremale naše bake. Nakon boravka u kuhinji, svi su se uz zvižduk i pjesmu uputili ka obližnjim šumama na branje gljiva i skupljanje ljekovitoga bilja.

Profesor Ivan Bašić u mirnom dijelu voćnjaka održao je radionicu: „Izrada biodinamičke paste“, okupivši brojne sadašnje i buduće voćare, koji su uspjeli razmijeniti svoja iskustva i dopuniti znanja koja se odnose na ekološko voćarstvo.

Nakon ukusnog vegetarijanskog ručka, uz gospođu Nanić, mr. sc. Josip Kalamar pomogao je skupljačima gljiva i ljekovitog bilja u determinaciji sadržaja njihovih košarica.

U poslijepodnevnim satima održane su dječja kazališna predstava „Kvak“ i plesna etno revija Lidije Šustek.

Raznovrsni prigodni program učinio je posjetiteljima dan vrlo kratkim, a ples u krugu oko vatre u večernjim satima obilježio je svršetak manifestacije.

Odsjek HZPSS-a Zagrebačke županije
mr. sc. Ines Pohajda, stručni savjetnik za integriranu i ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis