Dani široko otvorenog srca – „Dani šljiva“ u Siraču

Veliko zlatno odličje osvojila je rakija šljivovica proizvedena 2005. godine vlasnika Mirka Vončine iz Sirača, a vrijedno zlato osvojile su rakija šljivovica proizvođača Ivana Nervo iz Sirača te rakija viljamovka proizvođača zadruge „Bio Nektari“ iz Petrinje.                      

Uz ova najbolja odličja, dodijeljeno je još 6 zlatnih odličja, 23 srebrna, 13 brončanih te 3 priznanja, a 6 je uzoraka eliminirano uglavnom zbog kiselog okusa.

Izložbu su pratila i stručna predavanja u organizaciji HZPSS Odsjeka Bjelovarsko bilogorske županije, ispostave u Daruvaru koja su bila solidno posjećena. Tema predavanja bila je odgovor na pitanja kako proizvesti i prodati kvalitetnu rakiju od šljive do boce rakije na tržištu.                                                                                                          

U okviru te tematike odlično i iscrpno predavanje na temu „Podizanje nasada šljive“ održao je kolega Ante Marić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Sisačko-moslavačke županije. U istom stilu nastavila je dipl. ing. Vesna Jurak, predsjednica ocjenjivačke komisije i direktorica razvoja tvrtke „Badel 1862“ sa temom „Pravilno vođenje procesa fermentacije i destilacije kako bi dobili kvalitetnu šljivovicu“ koja se ujedno i osvrnula na kvalitetu ocjenjenih uzoraka.

sljiva.jpg

O legislativi vezanoj uz registraciju proizvodnje jakih alkoholnih pića govorila je mr. Jasna Čačić, načelnica Odjela za vinarstvo i jaka alkoholna pića u MPRRR, a iskustva iz vlastite proizvodnje i prodaje te poslova vezanih uz registraciju proizvodnje rakija prenio nam je kolega Darko Juzbašić, djelatnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije i registrirani proizvođač rakije.

Na kraju nam je vrlo zanimljivo svoj rasadnik i proizvodni sortiment, a posebno sortiment šljiva predstavio gosp. Zvonko Šporčić, vlasnik rasadnika „Displantarium“ iz Starog Petrovog Sela kod kojeg većina naših proizvođača nabavlja razne sadnice.

U sklopu predavanja, vrijedne savjetnice našeg Odsjeka prodavale su stručnu literaturu i dijelile informativne materijale MPRRR-a.

Manifestacija je nastavljena mimohodom KUD-ova na čelu sa konjanicima i ministrom turizma gosp. Damirom Bajsom, nakon čega su dodjeljena odličja. Posebno atraktivni bili su štandovi sa proizvođačima rakija i meda te lokalnih suvenira, demonstracije pečenja pekmeza i rakije u bakrenom kotlu, a sve je začinjeno dobrim tamburašima, kolačima s pekmezom te rakijom u neograničenim količinama.

Navečer je održana smotra i nastup brojnih KUD-ova, a najsimpatičniji je bio nastup KUD-a iz Češke čiji su članovi dokazali da ljudi i u poznim godinama uz potporu kvalitetne „šljive“ mogu plesati jednako kao i mladi bez takve potpore.

Cijela manifestacija bila je odlično posjećena, a Sirač je toga dana, kako kažu njegovi stanovnici i organizatori, „široko otvorio svoje slavonsko srce“ svakom posjetitelju što se moglo osjetiti na svakom koraku.

HZPSS Odsjek Bjelovarsko-bilogorske županije
Vlado Bistrović, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis