Sjetva lucerne na OPG-u Vlahek u općini Dežanovac

Kako bi poljoprivrednici proizveli što kvalitetniju krmu za stoku treba ih poučiti samoj agrotehnici proizvodnje krme. Za uspjeh u proizvodnji nije dovoljno samo kupiti sjeme, a ne znati o zahtjevima svake kulture. Savjetnici su svjedoci primjene pogrešnih agrotehnika i ne mogu pomoći ukoliko se od početka pogriješilo. Da bi se izbjegle pogreške i da ih bude što manje, tokom godine se organiziraju „Učionice na polju“ gdje se govori o agrotehnici pojedinih kultura. Tada poljoprivrednici imaju priliku na polju vidjeti uspjeh svake primijenjene agrotehnike.

Kod proizvođača mlijeka sa kojima radi savjetnica stočarske specijalnosti mr. sc. Marija Kuhinek na području općine Dežanovac zanimanje je za sjetvu lucerne. Uz postojeći demonstracioni pokus lucerne od prošle godine, u prvoj dekadi rujna posijan je još jedan pokus, ovaj puta na gospodarstvu Željka Vlaheka u Trojeglavi. Posijane su sorte osječkog Instituta čije je sjeme poljoprivrednik dobio zahvaljujući dobroj suradnji kolege Željka Vencla, dipl. ing. iz Odsjeka HZPSS-a Osječko-baranjske županije s predstavnicima Instituta. Zasijane su sorte OS 66,OS 88 i OS 99.

Tokom ljeta napravljena je analiza tla, na osnovu koje je provedena kalcizacija, a strnište je bilo tretirano herbicidom kako bi se suzbili višegodišnji korovi koji mogu tokom godina utjecati na kvalitetu krme. Sjetva je bila 9. rujna .2008. Prije sjetve sjeme je bilo tretirano bakterijama koje će omogućiti bolje uspijevanje lucerne.Tokom jeseni i naredne godine savjetnice će zajedno sa poljoprivrednikom pratiti porast svake pojedine sorte, a na „Učionici u polju“ poljoprivrednici će se imati prilike uvjeriti u rezultate primijenjene agrotehnike u lucerni sijanoj 2007. godine i ovoj u 2008.godini.

Odsjek HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije,
Iva Majhen-Vlašiček, dipl. ing. agr., viši stučni savjetnik

Pripremi za ispis