Dan ljekovitog bilja u Rakovici

U petak, 04. srpnja 2008. godine općina Rakovica se ponosila svojim proizvođačima ljekovitog bilja, organiziranih u PZ Bahra i SP Lavanda.

Manifestaciju Dan ljekovitog bilja u Rakovici organizirao je HZPSS u suradnji sa PZ Bahra i TZO Rakovica, a uz pokroviteljstvo MPRRR, Karlovačke županije, Općine Rakovica i TZO Rakovica.

Stoga se i sami događaj sastojao iz 3 dijela: okruglog stola u hotelu Grabovac s početkom u 12 sati, terenskog i turističkog dijela sa prigodnim izložbama.

Skupu se u ime MPRRR obratio g. Ivan Hodalić te g. Mladen Rešetić, koordinator za ljekovito bilje pri Referalnom centru za zadruge Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti; rukovoditelj Odsjeka Karlovačke županije g. Aleksandar Horvatić, dipl. ing., te predstavnici županije, lokalne samouprave i TZ.

Prema predviđenom protokolu, okrugli stol je vodila savjetnica Bernarda Kasunić, dipl. ing.

Uvodnom prezentacijom „Proizvodnja ljekovitog bilja u općini Rakovica“ okrugli stol je otvorila Ljubica Magdić, inž. agr, stručna suradnica HZPSS-a u Ispostavi Rakovica.

Uz niz zanimljivih predavanja poput:

  • „Važnost plodnosti tla u uzgoju ljekovitog bilja“ prof. dr. sc. Milana Poljaka,
  • „Ljekovito bilje u suvremenoj medicinskoj praksi“ prof. dr. sc. Ane Stavljenić Rukavine,
  • „Koraci do ekomarkice za ljekovito bilje“ te „Biološko dinamički pripravci“ Mr. sc. Marije Ševar
  • „Ekološka proizvodnja ljekovitog bilja u svijetu“ Mr. sc. Ranka Tadića,

Predstavile su se i ugledne tvrtke kojima su proizvođači iz Rakovice kooperanti, tvrtka Suban d.o.o. i Agrofarmacija d.o.o.

Gosp. Milan Suban, dipl.iur. se predstavio temom: „Ljekovito bilje – od hobija do biznisa“, a direktorica Agrofarmacije, Dubravka Orlić Bašlin, dipl.ing.: „Lavanda kao turistička atrakcija.

Oko 60 sudionika je pozorno pratilo predavanja, a u toku odmora, uz izložbu ljekovitih i aromatičnih proizvoda, kraj izložbenog panoa ovdašnjih proizvođača, degustirale su se delicije hotela. Zaključak okupljanja je jasan: ljekovito bilje zbog svog značaja, isplativosti i potražnje ima budućnost, a u turistički vrlo posjećenoj općini poput Rakovice, može postati i brend.

U terenskom dijelu manifestacije se obišla plantaža matičnjaka i bijelog sljeza u Grabovcu gdje je PZ Bahra pripremila i izložbu poljoprivredne mehanizacije koju koriste u svojoj proizvodnji.
Mogla se vidjeti prošle godine sagrađena sušara, koja na principu strujanja zraka zadovoljava potrebe sušenja samo za suhog vremena.

Na obiteljskom imanju upravitelja g. Đuke Brajdića nalaze se još dvije sušare manjeg kapaciteta. Pod sjenicom su posjetitelje čekali osvježavajući napici, dobrodošli u kasnim popodnevnim vrućinama.

Vrijedilo je pogledati svega 8 km udaljene Baraćeve špilje, svijetu poznate po podzemnim ljepotama, a speleološkim krugovima i po iznimnim vrijednostima i arheološkim nalazištima.

 
Osvježeni i u vedrom raspoloženju zaustavili smo se na jednoj od brojnih terasa naših ugostiteljskih objekata, gdje se uz kavu dalo naslutiti oduševljenje i vjera da će ovakvih susreta još biti.

Odsjek Karlovačke županije HZPSS-a
Ljubica Magdić, inž. agr., stručni suradnik za ratarstvo

Pripremi za ispis