Prezentacija novih sorata dinja i lubenica

Naznačena tvrtka imala je u pokusima 3 hibrida lubenice i hibride dinja, a kao sorta s kojom je rađeno uspoređivanje bila je poznati hibrid lubenice Fantazija i Centro. Mađarski hibridi lubenice bili su Vilmi i 117, i jedan hibrid besjemene dinje. Najbitnija razlika između ovih prezentiranih hibrida i postojećih je u veličini ploda, obliku plada, boji te sadržaju šećera. S obzirom da je na europskom tržištu u proizvodnji lubenica trend u uzgoju hibrida koji daju plodove manje veličine (6-8 kg), smatram da je od posebne važnosti da se i u našem području rade pokusi s ciljem da se postojeći sortiment prilagodi europskom tržištu. Na ovoj prezentaciji naglašene su i prednosti u uzgoju ovog tipa lubenica (veći prinos, gušći sklop, veća otpornost na bolesti).

2008_06_20_02.jpg

Zaključak koji bi se mogao izvesti na temelju uspoređivanja oglednih i pokusnih hibrida lubenice je da su prisutni proizvođači bili zadovoljni viđenim (20-tak proizvođača), a konačna odluka u velikoj mjeri zavisit će od sadržaja šećera u plodu. U momentu berbe u trenutku održavanja prezentacije (7 dana pred neposrednu berbu), sadržaj suhe tvari bio je na nivou postojećih sorata.

Pored lubenica u pokusima su bila i dva hibrida dinje, koja su se uspoređivala s već prisutnim hibridom Centro i koji su pokazali određene prednosti prvenstveno u pogledu prinosa.

Odsjek HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije,
Ljiljana Mustapić, dipl. inž. agr., stručni savjetnik za održivu i ekološku proizvodnju

Pripremi za ispis