Drugi projektni seminar Biolfish u Dobrovačko-neretvanskoj županiji

U sklopu ovog projekta su 5. lipnja 2008. održane dvije radionice za potencijalne ekoproizvođače. Za Dubrovačko-neretvansku županiju RRA DUNEA d.o.o. je organizirala dvije radionice: za područje marikulture u Stonu a za područje maslinarstva u Ponikvama.

Na OPG Vukas u Ponikvama na ekološkom gospodarstvu u prijelaznom razdoblju održana je radionica o ekološkom maslinarstvu.

Gospodin Adolfo Piangevino iz Italije prezentirao je prisutnima agrotehničke mjere u ekološkom maslinarstvu. U masliniku je 80 maslina starih preko 100 godina, uzgajanih na tradicionalni način. Gost iz Italije govorio je o važnosti rezidbe, zaštiti od štetočinja i gnojidbi. Uglavnom su sudionici radionice dobro upoznati sa većinom onoga što je gost iz Italije prezentirao, naravno da se uvijek nešto novo i čuje i nauči.

U zaštiti je govorio o pripravcima na osnovi bakra koje oni koriste uglavnom u ožujku, lipnju i rujnu. Govorio je o važnosti primjene ekotrapova i bioloških sredstava za zaštitu, korištenju Bijelog ulja za suzbijanje maslinina mediča. (prije otvrdnjavanja oklopa).

U primjeni gnojiva gospodin Piangevino preferira primjenu folijarnih gnojiva i to u ožujku, lipnju i rujnu, u isto vrijeme kada se koriste i pripravci na osnovi bakra protiv paunovog oka. Na terenu se razvio pozitivni dijalog među učesnicima, a mladi maslinari mogli su čuti izravne preporuke.

Poslije praktične demonstracije na terenu naš domaćin Dubravko Vukas priredio nam je zaista prave stonske delicije, između ostaloga probali smo i prve eko kamenice s znakom „Hrvatski eko proizvod“. U opuštenoj atmosferi degustirali smo crna i bijela vina.

Hvala našem domaćinu, gospodinu Vukasu na velikom trudu i želim mu uspjeh u daljem radu.

Nadam se da će i neki mlađi maslinari slijediti njegov primjer.

Odsjek HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije,
Ljiljana Mustapić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik za održivu i ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis