Učionica na otvorenom za maslinare u selu Klarići kraj Buzeta

Pred 20-tak prisutnih, kraj maslina koje su upravo ulazile u punu cvatnju, uvod u učionicu dao je viši stručni savjetnik, specijalista za maslinarstvo Nenad Hrelja. Usmjeravajući pogled prisutnih ka obližnjem jezeru, prigodno je progovorio o nužnosti očuvanja okoliša i vodnih resursa, pri čemu važnu ulogu igra uravnotežen tj. integriran pristup poljoprivrednoj proizvodnji odn. maslinarstvu. Nakon uvoda, kroz komunikaciju voditelja radionce sa prisutnima, obrađeno je pitanje cvatnje i oplodnje odn. faktora koji utječu na to hoće li obilnu cvatnju pratiti i zadovoljavajući rod. Kišni dani, kakvi trenutno prevladavaju u Istri i koji su umalo omeli održavanje ove učionice na otvorenom, spomenuti su kao jedan od bitnih elemenata koji mogu  loše djelovati na oprašivanje. Uz to i pravilan izbor sorata i njihov razmještaj u nasadu predstavljeni su kao bitan preduvjet za redovitu rodnost maslina.

Učionici su prisusvovale i stručne savjetnice za zaštitu bilja: Marina Kocijančić te Zrinka Buić-Krpan. Na uvodnu temu, tako se vrlo lako i prirodno nadovezala i zaštita maslina od bolesti i štetnika. Spomenuti su štetnici koji se javljaju upravo u vrijeme cvatnje pri čemu je istaknuta važnost maslinovog moljca. Nezaobilazno je, dakako, bilo i pitanje maslinove muhe iako je vrijeme kad njena ličinka čini štete relativno daleko.

Priliku da nešto kaže o načinu na koji održava svoj nasad dobio je i ljubazni domaćin, Gracijano Pisak, čija su iskustva prisutni s pažnjom saslušali.

Do slijedeće učionice, priliku da saznaju nešto korisno, prisutni su dobili kroz stručnu literaturu u izdanju HZPSS-a, koja im je na kraju druženja bila ponuđena.

Odsjek HZPSS-a Istarske županije,
Zdravko Miholić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis