Održan sajam hortikulture – HORTIGRAD – Varaždin

Riječ je o novoj turističko-gospodarskoj manifestaciji, koju grad Varaždin održava prvi put, tim više da je kao sedmerostruki dobitnik priznanja najuređenijeg grada , prozvan da se ovdje održi jedan takav sajam.

Suorganizatori sajma hortikulture , komunalnog uređenja i opreme za javne prostore bile su tvrtke Aquacity i Parkovi.

U četiri dana trajanja sajma posjetitelji, stručnjaci i svi zaljubljenici u cvijeće i bilje imali su što vidjeti, ali i naučiti. Na sajamskom  prostoru sportsko- rekreacijskog centra Aquacity mogli su se iz prve ruke uvjeriti što ima novoga u području uređenja domova, vrtova i okućnica.

Održano je i niz stručnih skupova na temu hortikulturalnih uređenja i komunala, među kojima su sudjelovali i stručni savjetnici HZPSS-a.

Tako je mr. sc. Ines Pohajda održala predavanje „Primjena ljetnica i trajnica u uređenju okućnica“, a dipl. ing. Valerija Pokos Nemec predavanje „Navodnjavanje i supstrati u zatvorenom prostoru.“. Predavanjima je prisustvovala i dipl. ing. Anđelka Hodalić, viša stručna savjetnica za cvijeće i ukrasno bilje.

Održano je i nekoliko kreativnih radionica, poput onih u kojima se moglo naučiti nešto više o sadnji cvijeća na balkonima, zatim prezentacije izrade cvjetnih dekoracija od cvijeća i povrća, te edukacijska radionica o njegovanju Bonsai-a.

Intencija je da se iduće godine sajam održava u još većem obimu i na više lokacija., budući da je pokazan izuzetan interes posjetitelja za ovakav oblik specijalizirane manifestacije.

Odsjek HZPSS-a Varaždinske županije
Valerija Pokos Nemec, dipl.ing, stručni savjetnik

Pripremi za ispis