Radionica proizvodnje ovčjeg sira u srcu Dalmatinske Zagore

Radionicu je održala kolegica Dubravka Kaić stručni savjetnik, koja je u Radnoj grupi za sirarstvo pri HZPSS. Radionicu je s velikim zanimanjem pratilo preko 30 žena s područja  Unešića. Površinski velika područja Općine Unešić godinama su raseljavana,a ovčarstvo je bilo glavni izvor prihoda i kao takvo jedan od bitnih čimbenika opstanka stanovništva na spomenutom području. Danas se ovčarstvom bavi oko 240 uzgajivača, a broj ovaca je oko 12.000 (HSC – 2007g.). Kako je to izrazito škrto područje (ekstenzivni uvjeti uzgoja), gdje je godinama prisutna dalmatinska pramenka, prvenstveno radi proizvodnje mesa – janjetine (vrhunske kakvoće), stanovništvo gotovo da je zanemarilo mužnju.

Međutim zadnju godinu dvije, ulažemo dosta truda, putem predavanja i individualno u svakodnevnim kontaktima, da se iste ovce i muzu, kako bi se povećali prihodi od ovčarstva.Teško je mijenjati navike, ali napravljen je određeni iskorak i sve se više gospodarstava, poglavito mladih odlučuje za mužnju. Nažalost, kod većine, još uvijek dan prodaje janjadi,znači dan odbića (ali ne više kao prije i dan zasušenja ovca), tako da se danas ovce muzu, a samim tim produžuje se i laktacija. Dalmatinska pramenka, iako spada u kombinirane pasmine,genetski je skromna za proizvodnju mlijeka, ali i to treba iskoristiti, jer dobiveni sir je odlične kakvoće, a također kao i sama janjetina, ima sve preduvjete mogućnosti stjecanja vrhunskog autohtonog proizvoda. Proizvodnja ovčjeg mlijeka i sira je vrlo zahtjevna i iziskuje znanje, ulaganje, trud i radnu snagu. Zbog navedenoga, a prvenstveno zbog toga što su to uglavnom starija domaćinstva, teško je za očekivati da će se većina odlučiti za mužnju,ali po našim procjenama oko 10 -15 % ovaca moglo bi se musti, tj. djelomično musti. To je naš primarni cilj.

Iako, treba biti realan, oni svojim količinama ne mogu konkurirati na tržištu, ali sam uvjerenja da mogu imati kvalitetan proizvod za svoje potrebe. Mišljenja smo da je i ova radionica određeni iskorak u samoj osnovnoj tehnologiji proizvodnje sira, a u suradnji s Udrugom „Mrka“ dogovorene su daljnje edukacije putem studijskih grupa.

Odsjek HZPSS-a Šibensko-kninske županije,
Ivica Kosor, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis