Održani Dani travnjaka 2008.

Svake godine, sadržaji ove manifestacije ponešto se mijenjaju: tako je ove godine, uz sajamske, i do sada uobičajene sadržaje Dana travnjaka, po prvi puta organiziran i prikaz pripremanja goveda za izložbu, Bambino cup (natjecanje djece u vođenju teleta na užetu) i scenski prikaz ručne košnje. Ovu manifestaciju zajednički organiziraju Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja za promicanje i provedbu razvojnih aktivnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji , Hrvatski stočarski centar i Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Prije jedanaest godina prema ideji djelatnika Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS) iz Koprivnice ova se manifestacija najprije odvijala na travnjacima Podravine i Prigorja dok je unazad tri godine koprivničko sajmište mjesto na kojem smo grupirali gotovo sva događanja, radi velikog interesa izlagača iz agro-biznisa i poljoprivrednih proizvođača. Tijekom proteklog desetljeća kroz širenje sadržaja prikazali smo tradiciju, radišnost i skromnost poljoprivrednika ovog kraja, koji puno rade, ali se ne žele hvaliti. Bez obzira, svoja znanja uvijek rado prenesu drugima koji žele učiti. Cilj ove manifestacije jest prikazati najsuvremenija dostignuća iz područja proizvodnje krme, ali i očuvati tradicijske vrijednosti. Ove se je godine Turistička zajednica koprivničko-križevačke županije angažirala da tradicijskim pjesmama i plesom iz okolice Koprivnice (u interpretaciji KUD-a Koprivnica) i scenskim prikazom ručne košnje (u organizaciji i izvedbi Turističke zajednice, Molve i KUD-a Molve) mnogobrojni posjetitelji vide kako se nekad kosilo, kako su i gdje doručkovali kosci (i od čega se sastojao doručak). Bio je to užitak za oko, uho, ali i nepce.

Brojni izlagači poljoprivredne mehanizacije prikazali su najsuvremeniju poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Stručna predavanja održali su:

  • Želimir Vukobratović, dipl. ing., Visoko gospodarsko učilište u Križevcima «Važnost provedbe redovite kontrole plodnosti tla»
  • Mr.sc. Kristina Svržnjak, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima «Specijalistički seminari»
  • Mr. sc. Franjo Marek, Srednja gospodarska škola, Križevci «Kako postati školovani mladi poljoprivrednik?»
  • Miroslav Vrban, dipl. ing., Koprivničko-križevačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo i komunalne djelatnosti «Subvencije u poljoprivrednoj proizvodnji u Koprivničko-križevačkoj županiji»
  • Dario Zagorec, dipl. ing., HZPSS i Damir Ević (OPG) «Klub mladih uzgajivača goveda Koprivničko-križevačke županije – primjer rada Udruge i poticaj drugima»
  • Mr. sc. Srećko Ladišić, HZPSS «Dosadašnji razvoj stočarstva i mogućnost daljnjeg razvoja»
  • Tatjana Međimurec, dipl. ing., HZPSS «Proizvodnja krmnih kultura na OPG-ima u okolici Koprivnice, tijekom 2008. godine»
  • Damir Lončar, dipl. ing., HSC, Laboratorij za kontrolu stočne hrane, Križevci «Kontrola kvalitete stočne hrane na hrvatskim farmama»

Iako je na samom otvorenju bilo puno poljoprivrednih proizvođača, koji su pozorno pratili riječi Ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja,mr. sc. Božidara Pankretića, na stručnim predavanjima zadržao ih se mali broj. «Dane travnjaka 2008.» svečano je otvorio podpredsjednik Sabora, Josip Friščić.

Ravnatelj HZPSS-a, dr. sc., Ivan Katalinić uručio je priznanja za unaprjeđenje travnjaštva i suradnju s HZPSS-om obiteljskim gospodarstvima: Srbljinović Josipa iz Gorice Miholečke, Frančić Siniše iz Repaša iJakrlin Mije (koji je i tog dana spremao sjenažu, pa je priznanje primila supruga – foto) iz, Ladislava Sokolovečkog. Zahvaljujući takvim poljoprivrednicima, njihovom trudu i maru, ali i stručnim službama, Koprivničko-križevačka županija učestvuje u ukupnoj proizvodnji mlijeka u Republici Hrvatskoj sa 15%. U ovoj se proizvodnji niti jedan dan ne može kasniti, jer se izgubljeno ne može nadoknaditi.

Za natjecanje u ručnoj košnji prijavilo se šesnaestero natjecatelja, a komisija je nakon ocjenjivanja izabrala troje pobjednika kojima su sponzori uručili prigodne nagrade. Za pobjedu je bilo bitno: vrijeme košnje, čistoća pokošene parcele, ravnomjernost i urednost otkosa i visina košnje. Publika je bila brojna i navijački raspoložena, svatko je imao svog favorita.

Ipak, najveću pozornost privukla su djeca. Njihovi osjećaji i srčanost nikog nisu ostavili ravnodušnim. Zato zasigurno ovaj prvi Bambino cup u okviru «Dana travnjaka» neće biti i posljednji.

Odsjek HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije,
Tatjana Međimurec, dipl. inž. agr., viši stručni savjetnik za travnjaštvo i krmno bilje

Pripremi za ispis