„2. salamijada i špekijada„ i „7. ocjenjivanje vina udruge Trilikum – Vinologija 2008.“

Događanje je održane uz pomoć obje udruge te Turističke zajednice grada Zaprešića i Hrvatskog zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu – Odsjeka Zagrebačke županije.

Program se sastojao od 2 dijela.

U prvom dijelu nakon nekoliko plesnih točaka pušćanskog KUD-a, počela je „2. Pušćanska salamijada i špekijada“ gdje su, nakon pozdravnog ceremonijalnog dijela, objašnjeni uvjeti prema kojima se vršilo ocjenjivanje pristiglih uzoraka. Prethodno je 12. travnja 2008. obavljeno ocjenjivanje od strane sudačke komisije na čelu s predsjednikom dr.vet.med. Damirom Benčevićem s višegodišnjim iskustvom u takvim suđenjima.

U konkurenciji je bilo 58 uzoraka salama i 14 uzoraka špeka, koji su ocjenjivani u tri kategorije.

U kategoriji proizvođača hobista šampionsku zlatnu plaketu dobili su (zbog identičnog broja bodova 94,25 od 100 mogućih) Stjepan Horvat iz Pušćanske Dubrave i Stjepan Gorupec iz Marije Magdalene.

U kategoriji registriranih proizvođača šampionsku zlatnu plaketu dobila je salama mesnice „Francek“iz Pušće, dok je u jedinstvenoj kategoriji proizvođača špeka dodijeljeno je 7 zlatnih plaketa.

Udruga „Pušćanska salama“ surađuje i s udrugama „Zlatnom šajbom“ iz Samobora i „Posavkom češnjovkom“ iz Siska koje su pomogle svojim iskustvom.

U drugom dijelu Udruga vinogradara, vinara i podrumara zaprešičkog kraja „Trilikum“ objavili je ocjene 7. Ocjenjivanja vina udruge „Trilikum“ – Vinologija 2008, koja je dio projekta Ocjenivanje vina Zagrebačke županije. Ocjenjivačka komisija je 15. travnja 2008. na čelu s dipl.inž. Zdenkom Ivankovićem kao najbolje je ocijenila vino Chardonnay OPG Maković i to u konkurenciji 74 uzorka sortnih vina, bijelih miješanih, crnih miješanih i crnih sortnih vina

Među uzvanicima bili su i saborski zastupnik i gradonačelnik grada Zaprešića Željko Turk, i državni tajnik mr. sc Josip Kraljičković iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Sama dvorana Društvenog doma bila je pretijesna da primi sve zainteresirane. Ulaz je bio slobodan, a svi pristigli uzorci salama i vina uz proizvode sponzora bili su ponuđeni posjetiteljima koji su u njima, uz muziku,  mogli uživati do dugo u noć.

Sa salamijadom i vinologijom započeli su dani Općine i Župe Pušća koji traju od 18. travnja do 4. svibnja.

Odsjek HZPSSa, Zagrebačke županije
Darko Antonina

Pripremi za ispis