Program osposobljavanja za obavljanje poslova vinogradara i vinara

U program osposobljavanja uključilo se pedeset polaznika. Uz teoretsku, vrlo vrijedna bila je terenska nastava na kojoj su se pokazivala i izmjenjivala znanja i vještina polaznika.

U sklopu Programa osposobljavanja organiziran je posjet bračkih vinogradara zaleđu dalmatinske zagore imotskom vinogorju i gradu Imotskom.

Posjetili su jednu od privatnih vinarija, obišli imotsko vinogorje gdje su mogli usporediti uzgojne oblike, način rezidbe i način prerade vina sa načinom koji se primjenjuje na otoku.

U revitaliziranju Bračkog vinogorja se ulažu veliki napori putem poticaja resornog Ministarstva, povoljnih županijskih kredita te sufinanciranja sadnog materijala lokalne samouprave. Svakako da je na tom putu podizanje razine osposobljenosti poljoprivrednika vrlo važno.

U posljednje četiri godine samo preko PZ Bol koja okuplja najviše kooperanata sa otoka posađeno je preko 200 000 loznih cijepova, sorte plavac mali. Uglavnom se sadi na južnim obroncima Brača na kojima se zbog pedoloških i klimatoloških uvjeta redovito dobiva grožđe visoke kakvoće.


Vinogradi na južnim obroncima Brača


Stari i novi vinogradi


Priprema za sadnju

Školu je uspješno završilo svih pedeset polaznika. Međusobna suradnja između stručne službe, PZ te vinogradara na terenu svakodnevno je vidljiva u novim nasadima koji se podižu i ovo proljeće uz nastojanje da se trend sadnje nastavi i u idućim godinama.

Odsjek HZPSSa, Splitsko-dalmatinske županije
Silvija Matković dipl.ing.agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis