Predavanje o maslinama

Predavanje je otvorila Ljiljana Mustapić, s temom «Tehnološke smjernicama za integriranu proizvodnju maslina» s naglaskom na prednost integrirane proizvodnje u smislu zaštite okoliša i važnosti održavanja biološke ravnoteže u nasadu. O «Zaštiti maslina od bolesti i štetnika s naglaskom na maslinovog medića, svrdlaša i paunovo oko» govorio je Antun Kotlar, rukovoditelj Odsjeka HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije, dok je o «Rezidbi maslina» govorio  Marijo Car.

U sklopu predavanja održana je i demonstracija praktične rezidbe maslina koja je obavljena u masliniku Branka Žderića, a koju je okupljenim maslinarima stručno prikazao Marijo Car. Tijekom demonstracije bilo je govora o izboru alata, načinu i vremenu rezidbe maslina i o regeneraciji i obnovi starih stabala maslina. Na terenu se naprosto osjetila pozitivna energija, bio je to zaista jedan dijalog iskustva i struke.

Predavanje i demonstracija na terenu bili su jako dobro posjećeni. Odazvali su se jako mladi maslinari kao i naši veterani koji su za svoj uspješan rad dosada nagrađeni vrijednim diplomama i medaljama. Naš domaćin na terenu Branko Žderić, dipl. inž. agr., fitopatolog, vlasnik je jedne od zlatnih medalja za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Ovim putem zahvaljujem svojim kolegama iz Dubrovnika koji su svojom stručnošću uveličali ovaj skup ali isto tako i velikom broju prisutnih što nas obvezuje i  mene osobno da stručnih i edukativnih predavanja treba biti sve više.

Odsjek HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije
Ljiljana Mustapić, dipl. ing. agr., s
tručni surdnik

Pripremi za ispis