Škole rezidbe vinove loze 2008.

7. i 8. veljače održana je "Škola rezidbe vinove loze – Međimurje ’08." na Železnoj Gori. Predavanja o rezidbi su održana u prekrasno obnovljenom dvorcu Terbotz, a praktična nastava s pokaznom rezidbom, uz treniranje i ocjenjivanje polaznika, bila je u Dragoslavcu u vinogradima obitelji Dvanajščak. Interes je bio zapažen te je uz 38 polaznika škole, mahom vinogradara iz bliže i dalje okolice, i uključivanje lokalne televizije, uz opće zadovoljstvo polaznika, škola završena 8. veljače u poslijepodnevnim satima, uz dodjelu zasluženih priznanja polaznicima te škole.

Sljedećeg tjedna, 14. i 15. veljače, indentična edukacija imenom "Škola rezidbe vinove loze – Đakovo ’08." održana je u vinogradima u okolici Đakova. Ondje je interes bio još veći, bilo je tu 73 polaznika. Uz obvezatni teorijski dio prvog dana nastave, poslastica je bila drugoga dana u praktičnoj pokaznoj rezidbi na vinogradima Biskupije Đakovačke te obitelji Vračević u Trnavi. Specifičnost takve vrste edukacije jest u praktičnom svladavanju vještine rezidbe i formiranja uzgojnih oblika vinove loze (za kontinentalne vinske sorte) te u praktičnom uvidu u niz pogrešaka, koje se svakodnevno i najčešće čine tijekom rezidbe vinove loze.

Gostovanje na lokalnom Radio Đakovu uživo, nazočnost radio Osijeka, lokalne televizije iz Vinkovaca, lokalnih novinara i iz Agroglasa, dovoljno ilustrira interes i prihvaćenost te vrste edukacije, koja je u Đakovu i okolici održana ove godine po treći puta za redom.

Voditelj „Škola rezidbe vinove loze“ i ove je godine bio T. Božičević, viši stručni savjetnik za vinogradarstvo HZPSS, uz svesrdnu ispomoć kolegica i kolega – vrsnih specijalista s područja vinogradarstva u HZPSS-u: M. Matovinović (Varaždin), M. Čižmešija (Čakovec), Snježana Numanović, Ruža Skenderović te Katica Maras (Osječko-baranjska županija), Branko Franković (Labin) te kolega Z. Dragun (Ilok).

Osim lokalnih vinogradara u Međimurju i Đakovu svoja znanja iz zimske rezidbe vinove loze usavršavala je i nekolicina mlađih kolegica i kolega iz HZPSS-a. Cijelu školu uspješno je koordinirala Višnja Šimunović, načelnica Odjela VVV – kao supervizor škole.   

Nesvakidašnje gostoprimstvo na održanim školama, interes medija te veliki interes za nastavljanje usavršavanja tih vještina dogodine, uz iskazanu posebnu zahvalnost polaznika, upućuje nas da s takvom praksom i nastavimo.

Odsjek HZPSSa, Požeško-slavonske županije
Tomislav Božičević, dipl.ing.agr, viši stručni savjetnik za vinogradarstvo

Pripremi za ispis