Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede VIROEXPO 2008.

Otvorenje je u četvrtak 17. siječnja u 16:30, nakon kojeg slijedi obilazak izlagača i kulturno zabavni program. Sajam traje ukupno četri dana, od kojih će zadnja tri dana biti isključivo za posjetitelje. Za ovogodišnji sajam prijavljeno je ukupno 507 što domaćih i stranih izlagača.

Uz izlagače iz Hrvatske biti će još izlagača iz 15 zemalja; Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Indije, Italije, Kine, Mađarske,Poljske, Rusije, Slovačke, Srbije, Slovenije, Ukrajine i Njemačke, koja je ove godine zemlja partner.

U petak 18. siječnja predstaviti će se zemlja partner- Njemačka sa predavanjem na temu: „Kako poslovati sa Njemačkom“- predavač dr. Peter Presber.

Kao i svake godine održati će se niz stručnih predavanja, koja su predviđena za subotu 19. siječnja na sajamskom prostoru Viroexpa.

Neke od značajnijih tema su :

  • Značaj čišćenja i dezinfekcije u proizvodnji mlijeka na obiteljskim farmama – predavač prof. dr. sc. Dragutin Bodakoš
  • Kvaliteta, nova poslovna orijentacija – predavač prof. dr. sc. Tonči Lazibat,
  • Okrupnjavanje zemljišta u Hrvatskoj- aktivnosti i iskustva – predavač Ivan Marjanović
  • Uloga medija u promotivnim kampanjama tvrki – predavač mr.sc. Igor Kanižaj, 
  • Lavanda u turizmu i ugostiteljstvu – predavač Dubravka Orlić Bešlin, dipl ing. agr.

U subotu 19. siječnja u organizaciji Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ održati će se dodjela nagrada i priznanja za izložbu vina svojih članova. Ove godine prikupljen je  101 uzorak vina za ocijenu. Svi uzorci su prethodno ocijenjeni od strane stručne komisije enologa na čelu sa Blaženkom Mozer, dipl. ing. agr., te će biti podjeljeno ukupno 11 „zlata“, 59 „srebra“, 19 „bronci“, 4 priznanja i 8 vina zbog nedovoljne kakvoće ostalo je neocjenjeno.

Kao uvod ovoj dodjeli nagrada i priznanja biti će predstavljena Austrija sa svojim vinima uz degustaciju za posjetitelje sajma.

Tijekom sva četiri dana sajma posjetilje će moći uživati u stručnim predavanjima i raznim prezentacijama , degustacijama, revijama, i kulturno zabavnom programu „Mikeša i Prce“, „Rodoljubu“, „Veselih Bavarca“ i brojnih drugih.

Odsjek HZPSS-a Virovitičko-podravska
Stručni savjetnik, Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis