Cross-Compliance regulativa Europske unije

Projekt provodi udruga EKOLOGICA u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode i Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Osnovni cilj projekta je pomoći Hrvatskoj u nastojanjima da uskladi poljoprivrednu praksu sukladno zahtjevima EU zakonodavstva o zaštiti prirode i okoliša (tzv. cross compliance.)

Poljoprivreda je jedan od sektora koji najviše utječe na prirodu i okoliš u Hrvatskoj.

Mjere koje bi trebale regulirati i ograničiti negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš i biološku raznolikost rijetko se primjenjuju u poljoprivrednoj praksi, a hrvatski zakonski propisi još uvijek nisu usklađeni sa odgovarajućom EU regulativom. Poštivanje ovih propisa bit će preduvjet za ostvarivanje prava na poljoprivredne poticaje nakon pridruženja Hrvatske EU.

Predavači na seminaru bili su: Sonja Karoglan Todorović, izvršna direktorica Ekologice i voditeljica projekta, koja je iznosila EU cross-compilance regulativu.

Jedan od predavača bio je i mr. Darko Znaor, Sveučilište Essex, Engleska, sa temama: „Poljoprivreda i zaštita prirode i okoliša“ i EU Nitratna direktiva“.

Iz Državnog zavoda za zaštitu prirode bile su iznešene teme: „EU Direktive o staništima i divljim pticama“ te prikazan pregled Ekološke mreže u Varaždinskoj županiji.

Cilj ovog seminara bio je: edukacija stručnjaka iz nadležnih ministarstava, regionalnih i lokalnih uprava, poljoprivrednih savjetodavaca, stručnjaka iz institucija za zaštitu prirode i okoliša, te predstavnika udruga.

Odsjek HZPSS-a Varaždinske županije,
Valerija Pokos Nemec, dipl. ing., stručni savjetnik

Pripremi za ispis