Izgradnja kapaciteta i potpora organizacijama civilnog društva u pružanju socijalnih usluga CARDS 2003

Aktivnosti izgradnje kapaciteta lokalnih zajednica obuhvaćale su edukativne seminare za predstavnike lokalne samouprave i organizacije civilnog društva te pružanje pomoći pri izradi akcijskih planova, aplikacija za projekte Evropske unije i sl.

Uz prezentaciju projekta i izložbe primjera dobre prakse kroz letke, plakate i publikacije iz svih 30 lokalnih zajednica, općina Rakovica se prezentirala panoom «Dani sira u Rakovici» s Pete izložbe sireva Karlovačke županije, održane 19. kolovoza 2007. u auto-kampu Korana.

Nakon registracije i smještaja u ekstra luksuznom hotelu »Le Merdien Lav» slijedio je posjet udrugama koje provode partnerske projekte u Splitu te posjet Gradskom muzeju gdje su na otvaranju izložbe postavljeni panoi s temama iz 30 lokalnih zajednica. Naš pano «Dani sira u Rakovici» je prezentirao ne samo općinu Rakovica već i Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, budući da je većina prisutnih sudionika pripadala državnim institucijama, koje prepoznaju nositelje ovakvih manifestacija.

Uz izvorne klapske pjesme i bogatu zakusku ugođaj je bio još ljepši.

Drugog dana, nakon jutarnje konferencije za novinare, predstavnik EPRD-a g. Rafal Kunaszyki je dao uvodnu riječ, nakon čega se prisutnima obratio dr. sc. Igor Vidačak – predstojnik Ureda za udruge, gradonačelnik grada Splita te pomoćnica župana splitsko – dalmatinskog i predstavnik Delegacije Europske komisije u RH.

Prezentaciju projekta je prikazao Rafal Kunaszyk, a primjerima dobre prakse u lokalnoj zajednici uključili su se predstavnici Kamanja, Splita i Belišća.

U vrijeme pauze za ručak trajala je otvorena izložba promotivne kampanje gdje je pano općine Rakovica, uz ostale, plijenio pozornost prisutnih.

Slijedila je panel diskusija «Standardi Europske unije za pružanje socijalnih usluga u partnerstvu javnog i nevladinog, neprofitnog sektora», koju je predvodila moderatorica i konzultantica za kampanju Nives Ivelja te radionice Mreža za razvoj partnerstva i Promocija partnerstva u pružanju usluga s jasnim zaključkom da uz partnerstvo između vladinog i nevladinog sektora moraju biti uključeni stručnjaci raznih profila, ne samo u izradi projekata nego i djelujući na terenu kroz stalno educiranje i informiranje civilnog stanovništva.

Radionica je završila u kasnim popodnevnim satima uz dodjelu potvrda sudionicima projekta. Uslijedio je dugotrajan povratak kući zbog otežanih zimskih uvjeta vožnje gdje se kontinent naše lijepe domovine čini mnogo surovijim od juga.

Odsjek HZPSS-a Karlovačke županije,
Ljubica Magdić, bacc. agr., viši stručni referent

Pripremi za ispis