Stručna ekskurzija vinogradara u Južni Tirol

Južni Tirol je pokrajina na sjeveru Italije. Do kraja prvog svjetskog rata bila je dio Austro-Ugarske Monarhije kad je pripojena Italiji, a velikom političkom borbom 60-ih godina prošlog stoljeća, Južnom Tirolu je dana autonomija. Službeni jezici su njemački i talijanski, no njemačkim se kao materinjim jezikom služi preko 50% stanovništva.

Južni Tirol oduševio nas je ljepotom, tradicijom, kulturom i savršenim spojem vinogradarske i voćarske proizvodnje s turizmom.

2007_11_27_02.jpg

Putem prema južnotirolskom turističkom gradiću Meranu, kroz dolinu rijeke Etsch (tal. Adige), prolazili smo pokraj nepreglednih nasada jabuke i vinograda koji su posađeni gotovo na svakom dijeliću zemlje i protežu se u brdovite predijele iznad kojih se uzdižu stjenoviti vrhovi Alpa. Zemlja je to prekrasnih dvoraca, skladno uklopljenih u krajolik. Imali smo priliku razgledati i mjesto Tramin (tal. Termeno) – domovinu Traminca.

Južni Tirol nadaleko je poznat po proizvodnji jabuke, gdje nastaje 10% evropske proizvodnje(prije ulaska 10 novih članica). Prije 30-tak godina bilo je tu oko 14.000 ha vinograda, no trend je da se u nizinama vinova loza zamjenjuju nasadima jabuke, a vinogradarstvo se pomiče na brda. Glavnina vinograda je na 400 pa sve do 700 m nadmorske visine. Danas tu ima oko 5000 ha vinograda, a godišnja proizvodnja je oko 330-360.000 hl vina. Oko 65 % proizvodnje otpada na vinarske zadruge, 30 % prerađuju privatni podrumi, a ostalo prerađuju sami proizvođači grožđa. Sa 1,5-2 ha vinograda u Južnom Tirolu može se sasvim dobro živjeti zbog toga što se gotovo svako domaćinstvo bavi i turizmom koji je u ovom kraju tradicija, te preko turizma vino direktno prodaju potrošaču po znatno višoj cijeni. Oko 2/3 proizvodnje otpada na crna vina i to najvećim dijelom na autohtonu sortu Vernatsch, iako proizvode i 20-tak drugih različitih sorti (Pinot crni, Cabernet Sauvignon, Merlot, Mirisavi Traminac, Chardonnay, Lagrein-autohtona sorta….). U Južnom Tirolu nema nasada koji nema navodnjavanje. Prema riječima domaćina, godišnji prosjek oborina je 800 mm, no posljednjih godina uobičajeno padne 400-500 mm. Raspored oborina je povoljan, jer većina padne tijekom vegetacije.

2007_11_27_03.jpg

Cjelokupno vinogradarstvo u sustavu je integrirane proizvodnje. Izvrsno je organizirana savjetodavna služba, a u sklopu nje i prognozna služba za zaštitu bilja. Proizvodnja je strogo kontrolirana. Primjerice: svake godine rade se analize lista zbog ostataka sredstava za zaštitu bilja. Dozvoljena je proizvodnja 8-12 tona grožđa/ ha, ovisno o sorti, u protivnom cijelokupan urod pojedinog proizvođača ide u stolno vino. Ukoliko nešto u proizvodnji vina nije u redu, država izdaje nalog da preradom smiju proizvesti jedino industrijski alkohol itd.

2007_11_27_04.jpg

Zahvaljujući poznanstvu i prijateljstvu predsjednika Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj, gospodinu Josipu Vrbanek dipl. ing. agr., u Tirolu nas je dočekao gospodin Hans Waldner koji je organizirao smještaj i posjet vinarskim podrumima te nam bio na raspolaganju tijekom dvodevnog boravka. Upriličeno je razgledanje podruma i degustacija vina uz razgovor sa domaćinima o tehnologiji i organizaciji proizvodnje i prodaje vina.

Tako smo posjetili podrum jedne zadruge u Meranu koja proizvodi godišnje 18 000 hl vina. To je jedna od manjih zadruga u Južnom Tirolu U podrumu se prerađuje grožđe 201-nog zadrugara. Oko 85% proizvodnje prodaju lokalnim hotelima i restoranima, 5% izvoze, a ostalo prodaju u vlastitoj trgovini. Zadruga odlično funkcionira.

2007_11_27_05.jpg

Također smo bili u posjet dvorcu Remetz, smještenom na brežuljku i okruženom vinogradima. Sadašnji vlasnici su treći naraštaj koji nastavlja tradiciju, pa tako vinovu lozu uzgajaju na 30 ha, a dolaze im deseci tisuća turista. U dvorcu je osim podruma, u veličanstvenom ambijentu i vinogradarski muzej i kušaona vina.

Odsjek HZPSS-a Karlovačke županije,
Margita Budiselić Kutle, dipl. ing. agr., stručni savjetnik,
Aleksandar Horvatić, dipl. ing. agr., rukovoditelj Odsjeka

Pripremi za ispis