Mr. sc. Pavle Bakarić (1931.-2007.)

Mr. sc. Pavle Bakarić rodio se u Žrnovu na otoku Korčuli, 13. travnja 1931. godine kao treći sin Petra i Frane Bakarić. Osnovnu školu završio je u Žrnovu, a 1946. godine nižu gimnaziju u Korčuli. 1949. godine završava srednju poljoprivrednu školu u Kaštel Lukšiću nakon  čega se kratko vrijeme zapošljava kao poljoprivredni tehničar. Po odsluženju vojnog roka (1951./52.) dolazi u dubrovački kraj i zapošljava se na rasadniku Čibača u Župi dubrovačkoj. 1956. godine upisuje studij agronomije na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu kojeg uspješno završava 1960. godine a potom se zapošljava u Stanici za južne kulture u Dubrovniku na radnom mjestu referenta za južno voćarstvo.

Titulu magistra znanosti stječe 1972. godine, nakon završenog postdiplomskog studija na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu, uspješnom obranom radnje s područja istraživanja agruma.

1963. godine, odlaskom u mirovinu ing. Frana Tabaina, postaje direktor Stanice za južne kulture iz Dubrovnika i na tom mjestu ostaje sve do umirovljenja 1993. godine. Odlaskom u mirovinu, njegov se stvaralački i stručni rad i dalje nastavlja. Aktivan je do posljednjih trenutaka života, crpeći neizmjernu energiju i iznalazeći novu snagu u svakoj napisanoj riječi, tekstu…

Tijekom svog plodonosnog života mr.sc. Pavle Bakarić napisao je jako puno stručnih članaka, elaborata, studija, brošura i knjiga. Od njegovog prvog stručnog članka, objavljenog u Dubrovačkom vjesniku, 12.lipnja 1953.godine, napisao je na stotine stručnih članaka. Od knjiga potrebno je izdvojiti; «Uzgoj limuna», četiri izdanja (1963.,1964.), «Uzgoj mandarine Unšiu» (1980.), «Naranča» (1998.), «Smokva» (koautor, 1989.), «Kada brati masline» (2000.), «Maslina :od berbe do prerade» (2003.), «Paunovo oko-opasna bolest masline» (2004.).  U njegovim umirovljeničkim danima, kao njegovo kapitalno djelo i kruna svega, izlazi elajografija Dubrovačko-neretvanske županije objavljena u šest zasebnih cjelina, objavljivanih redom; Elajografija otoka Korčule (1995.), Elajografija autohtonih sorti otoka Mljeta (1995.), Sorte maslina Dubrovačkog primorja (2002.), Autohtone sorte maslina poluotoka Pelješca (2005.), Stare konavoske sorte maslina (2005.), Autohtone sorte maslina Elafita (2007.).

Upravo je, 2. travnja 2007. godine, neposredno prije nego ga je bolest prikovala za krevet, predstavio njegovu posljednju knjigu, u uljari, na otoku Šipanu. To je bilo samo sedam mjeseci prije smrti. Govoreći pred okupljenim mnoštvom, bio je vidno sretan i zadovoljan jer je predstavljajući knjigu, znao da je napravio veliki posao, da je zaokružio ciklus o elajografiji Dubrovačko-neretvanske županije. Opisao je 40 sorti maslina, mnoge spasivši od izumiranja a budućim naraštajima ostavio temelj za daljnji rad.

Mr. sc. Pavle Bakarić bio je veliki prijatelj i poznavatelj rada službe. Bio je sudionik nastajanja poljoprivrednog savjetodavstva. Devedesetih godina kao jedan od koordinatora službe snažno je utjecao na zbivanja i procese u njezinom razvoju. Svojim umirovljenjem nastavio je s aktivnim praćenjem događaja u i oko službe. Osobno je bio u stalnom kontaktu sa savjetnicima u Odsjeku Dubrovačko-neretvanske županije, naročito s nama u uredu u Dubrovniku. Često bi navratio, da bi porazgovarali o tekućim problemima u poljoprivredi, događajima u našoj županiji vezanim za selo, obvezama koje trebamo zajednički odraditi. Bio je član našeg tima i tako smo ga doživljavali. Njegova nesebična pomoć bila nam je od velike koristi, a njegovi komentari, bogato stručno znanje i iskustvo, jako će nam nedostajati. Recenzent je brojnih stručnih publikacija nastalih u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu, s područja maslinarstva i južnog voćarstva.

Mr. sc. Pavle Bakarić tijekom svog života odlikovan je brojnim nagradama i priznanjima, a najdraža mu je bila Nagrada za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije, primljena 12. travnja 2005. godine.

U svom poslu bio je veliki entuzijasta. U poljoprivredi cijele Dalmacije te svog dubrovačkog i korčulanskog kraja ostavio je neizbrisiv trag. Svojim skromnim ponašanjem, bogatim znanjem i podukom bio je prepoznatljiv i prihvatljiv svima a najviše brojnim poljoprivrednim proizvođačima s kojima je u neposrednom kontaktu preko 50 godina. Takav je bio i nama, mlađim kolegama koji smo imali prilike i sreću, s njim raditi i stručno surađivati.

Volio je ljude i struku te je uvjek bio spreman pomoći drugom. Kako bi što više pomogao razvoju poljoprivrede, stalno je pratio najnovija dostignuća u evropskoj i svjetskoj proizvodnoj praksi. Surađivao je s brojnim stručnim časopisima i listovima a isto tako na radiju i televiziji, do posljednjih dana svog života. Svojim pristupačnim i lakorazumljivim tekstovima ušao je u gotovo svaki dom na području cijele Dalmacije. Mr.sc.Pavle Bakarić cijelog sebe je dao za agronomsku struku. U ime svih kolega hvala mu na svemu, na suradnji, podršci, razumjevanju, strpljivosti …

Smrću mr. sc. Pavla Bakarića njegova obitelj izgubila je puno a hrvatska agronomska javnost te cijeli korčulanski i dubrovački kraj, izuzetnog stručnjaka i čovjeka. Ostat će u trajnoj uspomeni svima nama koji smo ga poznavali.

Mr. sc. Pavla Bakarića ispratili smo iz Dubrovnika u petak, 16. studenoga u 10,00 sati s gradskog groblja Boninova, a pokopali na groblju Sv. Vida, u njegovom rodnom Žrnovu na otoku Korčuli.

Hvala mu za sve dobro i plemenito što je znao činiti dušom i srcem.

Odsjek HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije,
Antun Kotlar, dipl. ing. agr., rukovoditelj Odsjeka

Pripremi za ispis