Agritechnica 2007.

Naglasak izložbe je bio je na plodnosti tla, ne samo kao staništa flore i faune, već prije svega kao osnovnog faktora poljoprivredne proizvodnje. Prema riječima predsjednika DLG-a, u budućnosti će se na tri posto zemljine površine proizvoditi hrane za sedam milijardi ljudi, s njihovim potrošačkim navikama. Interakcija između obrade tla, načina kultivacije, tla i klime bile su glavne teme ove izložbe.

Preko 50 % svjetske populacije danas živi u urbanim područjima, a proporcionalno se smanjuje i ruralna populacija, posebno u zemljama u razvoju te se u poljoprivrednom sektoru već osjeća nedostatak poljoprivredne radne snage. Ovdje su predstavljena i nova rješenja za smanjenje erozije i sabijanja tla, kao i odgovori na negativne učinke klimatskih promjena.

Predstavit ćemo Vam nekoliko nagrađenih inovativnih rješenja sa sajma "Agritechnica" 2007.

2007_11_20_02.jpg

2007_11_20_03.jpg

2007_11_20_04_1.jpg

2007_11_20_05_1.jpg

Glavno pitanje za budućnost je kako proizvoditi više hrane na manjim površinama zemlje i sa sve manjim zalihama vode?

Poljoprivredna mehanizacija igra vrlo važnu ulogu u tome. Bez daljnjeg razvoja poljoprivredne mehanizacije neće biti moguće osigurati dovoljno hrane u uvjetima zaštite okoliša, i konzerviranja vode i energije. Iz ovoga proizlaze četiri ”mega”-trenda koji će označiti daljnji razvoj:

  • proizvodnja koja štiti okoliš,
  • precizna poljoprivreda,
  • električni pogoni za traktore i poljoprivredne strojeve,
  • povećanje iskoristivosti energije (obnovljive energije).

Odsjek HZPSS-a Požeško-slavonske županije,
Ivica Prpić
, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik
Ivica.Prpic@hzpss.hr

Pripremi za ispis