Rezultati ocjenjivanja jabuka

Na ovogodišnjoj županijskoj manifestaciji Dana voća Koprivničko-križevačke županije 2007.,  koja je održana 14. listopada u Đurđevcu, HZPSS je na svom izložbenom stolu organizirao kušanje i ocjenjivanje jabuka.

2007_11_19.jpg
Foto: Ž. O. Međurečan, dipl. ing.

Posjetiteljima sajma ponuđene su sljedeće sorte jabuka: ELSTAR, BRAEBURN, GRANNY SMITH i FUJI.

Na listiću, s ocjenama od 1 do 5,  trebalo je ocijeniti vanjski izgled, okus i opći dojam. Nakon anketiranja  plodovi su dati na analizu u laboratorij Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima i rezultati  su sljedeći:

SORTA

% ŠEĆERA

UKUPNE KISELINE

UKUPNI BROJ BODOVA

A-ELSTAR

12,9

7,0

242

B-BRAEBURN

10,4

4,59

223

C-GRANNY SMITH

12,8

7,61

193

D-FUJI

13,0

4,34

234

Najviše bodova dobila je sorta Elstar, koja je imala relativno visoke postotke šećera i ukupnih kiselina, a po konzistenciji mesa prihvatljive tvrdoće i dovoljno sočna. Kao raniju sortu potrošači je vrlo dobro prihvaćaju, sve do kasne jeseni, što je pokazala i ta anketa.

Po broju dobivenih bodova slijedi sorta Fuji, koja također ima visoki sadržaj šećera, ali znatno manje ukupnih kiselina od Elstara, no, vjerojatno se sviđa potrošačima zbog izrazite crvene boje ploda i općenito lijepog izgleda.

Sorta Braeburn, s visokim sadržajem šećera i blago kiselkastim okusom, dobila je nešto manji broj bodova.

Najlošije je ocijenjena sorta Granny Smith što je bilo za očekivati, jer u to vrijeme listopada još nije dozrela. Iako je imala relativno visoki sadržaj šećera, svi ostali potrebni parametri, koji daju skladan okus, nisu bili zadovoljeni. Treba napomenuti da je naše tržište znatno ranije tražilo tu sortu.

2007_11_19_1.jpg
Foto: Ž. O. Međurečan, dipl. ing.

Ako se usporede rezultati ankete iz Đurđevca s prošlogodišnjim rezultatima iz Koprivnice,  može se zaključiti da naši potrošači još uvijek traže crvene, kiselkaste sorte jabuka.

Pripremi za ispis