Putovanje u Sloveniju koje valja ponoviti

Ulaskom u EU Republiku Hrvatsku očekuje mnogo posla na zaštiti autohtonih proizvoda koji se tradicionalno upotrebljavaju u nekom kraju. Kako bi upoznali iskustva na tom polju HGK Županijska komora Čakovec organizirala je posjet predstavnika strukovne grupe za poljoprivredu i prehrambenu industriju području Pomurja. Naš domaćin Gospodarska zbornica Slovenije Območna zbornica za Pomurje upriličila nam je susret s direktorom i suvlasnikom tvrtke „Kmetijsko gospodarstvo Lendava“, Jožetom Magyarom. Ugodni razgovor započeo je predstavljanjem „Kmetijskog gospodarstva Lendava“ koje je po veličini treće poduzeće u poljoprivredi u Sloveniji. Glavna djelatnost je ratarska proizvodnja koja se odvija na 2450 ha (Agrokombinat – 4500 ha, Panvita 3000 ha) sa 58 stalno zaposlenih ljudi. Posjeduju mješaonu stočne hrane, sušaru i silose kapaciteta 24.000 t. Zbog trenutne situacije na svjetskom tržištu žitarica, poglavito kukuruza najveća rasprava razvila se oko ove problematike i slična situacija je kao i kod nas kako po cijenama tako i proizvodnji i tržištu.

Najviše od svega impresionirao me posjet tvrtki „Ocean Orchids“ u Dobravniku te primjer dvoje mladih, poduzetnih ljudi koje je iskoristilo izvore geoteralne energije za potrebe poljoprivredne djelatnosti. Staklenik je površine 1,4 ha i godišnja proizvodnja iznosi 500.000 orhideja reda Phalaenopsis. Ovaj red ima oko 250 sorti dok se u staklenicima tvrtke „Ocean Orchids“ uzgaja oko 150 sorti. Staklenik je opremljen najsuvremenijom tehnologijom iz Nizozemske, stijene su visine 5 m i krov od 1,2 m. Postavljen je zbog sunčeve energije u smjeru sjever-jug. Grijanje staklenika je djelomično na stropu, a djelomično ispod kontejnera. Staklenik je podijeljen na tri dijela – ljetni u kojem su temperature 29 ºC; zimski – temperature do 18ºC i proljetni – temperature do 23 ºC. Cjelokupna investicija za ovakav staklenik iznosila je 5,3 miliona eura, dok im je potrebno oko 1 milion eura za obrt kapitala. Od ukupne proizvodnje 80% otpada na izvoz. Trenutno su u izgradnji „Tropskog vrta“ u kojem će se moći vidjeti biljke koje uspjevaju u tom podneblju.

Posjet se nastavio predstavljanje regionalne kulinarske marke „Diši po Pomurju“, razgledavanjem trgovine „Kodila“ d.o.o. u Moravskim Toplicama te razgovorom o mogućnostima zaštite prehrambenih proizvoda u smislu regionalnog podrijetla, recepture, imena…

Predstavila nam se i prerađivačka grupa „Panvita“ koju nam je predstavio direktor „Prašičereja Nemščak“ d.o.o. g. Albert Smodič sa kojim smo razgledali bioplinaru Nemščak te kasnije razgovarali o aktualnim trendovima na području prehrambene branše.

Putovanje smo završili u Seoskom turističkom gospodarstvu Cuk u lendavskom vinogorju degustirajući vina tog kraja.

Ovakva putovanja korisna su kako zbog sklapanja novih poslovnih poznanstava, tako i zbog upoznavanja novih krajeva i mogućnosti primjene novih ideja na našem području.

 

Odsjek HZPSS-a Međimurske županije
Suzana Pajić, dipl. inž. agr, stručni savjetnik

Pripremi za ispis