Održan Dan voća Koprivničko-križevačke županije

Svoje proizvode izlagalo je preko 40 voćara, prerađivača, udruga voćara i vinogradara, škola i udruga žena te kao gosti Udruga voćara Virovitičko-podravske županije. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, a njeni su organizatori Koprivničko-križevačka županija, Grad Đurđevac, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Brojne posljetitelje i  izlagače pozdravili  su  mr. sc. Lada Bičak u ime HZPSS-a, gradonačelnik Mladen Roštan, direktor Nature Agro Ivan Blažok, pomoćnik ministra Ivan Hodalić  te župan Josip Friščić koji je otvorio izložbu.

Tradicionalno su birani i najljepše uređeni štandovi, a laskave titule su  osvojili:

  1. nagrada: OPG Ivan Lasić iz Carevdara
  2. nagrada: «Agroskaut»  iz Đurđevca
  3. nagrada: OPG Alojz i Maja Gašparić iz Koprivnice.

Posebno je pohvaljen i izložbeni prostor Udruge  žena Sv. Ana i te djece s posebnim potrebama iz đurđevačke OŠ Grgura Karlovčana.

Kao uvod u ovogodišnji Dan voća, u petak je održan i stručni skup za voćare. Stotinjak voćara pozorno je pratilo predavanje o bakterijskoj paleži jezgričavog voća koje su za njih pripremile dr. sc. Edita Đermić s Agronomskog fakulteta i viša stručna savjetnica  Željkica Oštrkapa-Međurečan. Ova je proizvodna godina obilježena galopirajućim širenjem  bakterijske paleži u podravskim voćnjacima  te je svaki novi savjet voćarima dobro došao.

U sklopu teme «prerada voća na obiteljskom gospodarstu»  predstavljena je tehnologija sušenja voća,  proizvodnja i oprema voćnih sokova, a osobito je zanimljivo i životno bilo predavanje Gordana Maslača «Proizvodnja džemova na OPG-u Maslač – put do legalne proizvodnje i prodaje».

Organizatori su odlučili da će se Dan voća od ove godine trajno održavati u Đurđevcu zbog koncentracije voćarske proizvodnje, zainteresiranosti i brojnosti izlagača i posjetitelja, a Đurđevac je, kao izvrstan domaćin, opravdao dano mu povjerenje.   

Odsjek HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije,
Anđelka Hodalić, dipl. ing., viša stručna savjetnica,
Željkica Oštrkapa-Međurečan, dipl.ing., viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis