Dani jabuka Grada Zagreba

Zbog vrlo visokih poticaja koje daje „Ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba“ (75 % troškova sadnica, 50 % troškova sustava za navodnjavanje, 80 % troškova kemijske analize zemlje itd.) pri podizanju višegodišnjih nasada, zatim kada se uzmu u obzir još i državni poticaji koji također nisu zanemarivi (16.800 – 24.000 kn/ha – ovisno o voćnoj vrsti), a tu svakako ne treba zaboraviti i povoljne kredite iz „Operativnog programa podizanja višegodišnjih nasada“ i konačno s obzirom na veću dohodovnost takovih kultura,  dolazi do sve većeg interesa poljoprivrednih proizvođača – voćara za tu granu poljoprivredne proizvodnje, pa tako i proizvodnje jabuka.

„Dani jabuka“ započeli su 9. listopada 2007. i trajati će sve do 31. prosinca 2007. Na već dobro poznatim atraktivnim lokacijama u gradu (Trg A. Starčevića, okretište tramvaja Dubrava, okretište tramvaja Črnomerec), prodaju vrše proizvođači s područja grada Zagreba. Prodaje se dakle isključivo domaća jabuka.

Nudi se i dosta širok asortiman s obzirom na okus, boju, tvrdoću i kiselost ploda, kao i na vrijeme dozrijevanja i to od kasnih ljetnih sorata (GALA, ELSTAR), jesenskih (G. DELICIOUS s klonovima, MUTSU, GLOSTER, JONAGOLD, VILMUTA ) pa sve do kasnih zimskih (MELROSE, IDARED, BRAEBURN, GRANNY SMITH).

Odaziv građana – potrošača vrlo je dobar, kao i uvijek kada su u pitanju slične manifestacije, tj. kada se nudi isključivo domaći proizvod. Takva jabuka došla je u prodaju direktno iz voćnjaka, dakle bez ikakvih trgovaca, prekupaca i nakupaca. Napominjem da sličan način prodaje susrećemo i u nekim većim gradovima Europe (Europa kojoj toliko težimo), kao npr. München, Beč, Milano.

Zaštita je kod tih jabuka svedena uglavnom na ona osnovna tretiranja protiv bolesti, štetnika i korova i pri tome se strogo pazi na karencu, što nažalost kod uvozne jabuke često i nije tako (u praksi su pronađene rezidue pesticida čak 50 % više iznad dozvoljene granice), a potrošači su na to s pravom izuzetno osjetljivi, pa upravo iz tih razloga najviše i cijene domaći proizvod.  

Za svaku pohvalu je razumijevanje i zalaganje „Gradskog ureda za poljoprivredu“ na ovoj i sličnim manifestacijama, a mišljenja smo da bi sličnih događanja u Gradu Zagrebu, na obostranu korist i proizvođača i potrošača, trebalo biti još i više.

Odsjek HZPSS-a Grada Zagreba,
Marijan Mavračić, dipl. ing. agr., Stručni savjetnik

Pripremi za ispis