Održana radionica o maslinama

Prvog dana radionice organiziran je posjet OPG-u Ive Biočina, koji na području Postira ima maslinik s oko 1000 stabala. Preci gospodina Biočine podigli su maslinik prije 250 godina, a isti je obnovljen prije osam godina. Oko 120 000 m² starog obnovljenog nasada maslina je prošao prijelazno razdoblje od tri godine, a ove godine je dobio markicu za ekološku proizvodnju. Novoposađene masline uzgaja u konvencionalnom uzgoju. Gospodin Biočina uzgaja sortu Oblicu, a kao oprašivači dobro su se pokazala stabla Levantinke. Tlo se održava metodom maslina-ovca, a ranija berba plodova osigurava kvalitetu ulja, kojeg se iz ekološkog uzgoja proizvede oko 2 000 l, dok se iz  konvencionalnog  uzgoja proizvodi oko 4,500 l.

Nakon obilaska nasada maslina gospodina Biočine koji je smješten na brdovitom, vjetrovitom terenu u blizini mora, sudionici radionice su posjetili OPG Nebojše Kutrović u Milni. Ovaj nasad je podignut na ravnom terenu površine od10 ha iskrčene borove šume. Nasad je podignut 2005. godine te obuhvaća sortu Oblicu, koja zauzima polovicu nasada, dok  drugu polovicu  zauzimaju podjednako raspoređene sorte maslina Ascolana i Pendolino. S obzirom da je ove godine završio period prijelaznog razdoblja, od planiranog uroda mladog nasada koji će iznositi tek 300 kg, očekuje se i prvo maslinovo ulje iz ekološkog uzgoja. Gospodin Kurtović koristio je kompost od komine kao i prihranu gnojivom na bazi algi.

Drugi dan radionice prof. Franco Famiani specijalist za maslinarstvo sa Sveučilišta Perugia održao je stručno predavanje o najčešćim bolestima i štetnicima maslina. Predavanje je omogućilo prenošenje iskustava iz susjedne Italije i dalje preporuke za ekološki uzgoj maslina u Hrvatskoj.

Odsjek HZPSS-a Zagrebačke županije,
mr. sc. Ines Pohajda, stručna savjetnica za održivu i ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis