Održan izbor za najuzorniju seosku ženu Bjelovarsko-bilogorske županije 2007.

Za vrijeme trajanja jesenskog međunarodnog sajma u Gudovcu predstavljene su kandidatkinje za izbor uzorne seoske žene naše županije. Prijedlozi su upućeni ispred udruga žena koje djeluju na županiji ili ispred pojedinih općina. Uz to što obitelj živi od poljoprivredne proizvodnje važno je da se žena bavi još nekom aktivnosti. Može to biti izrada rukotvorina, aktivnost u kulturno-umjetničkim društvima, udrugama, humanitarni rad.

U Republici Hrvatskoj unatrag nekoliko godina organizira se izbor uzorne seoske žene. Cilj izbora je skrenuti pažnju društva putem medija na značajni doprinos seoskih žena na očuvanju ruralnih sredina i podizanja kvalitete života na selu. Velik odaziv udruga žena sa područja županije, prisutnost župana i načelnika općina, medijskih kuća te mještana pokazuju da je ova manifestacija prihvaćena na selu.

Za izbor prve najuzornije žene naše županije prijavilo se 9 kandidatkinja. Za najuzorniju seosku ženu proglašena je Verica Kobra, iz St. Ploščice, Općina Ivanska. Prva pratilja je Gordana Panifer iz Sirača, Općina Sirač, a druga pratilja je Vera Vlahek iz Trojeglave, Općina Dežanovac. Verica Kobra po struci je ratarski tehničar, udana je i majka dvoje djece.

Ove godine na njihovom imanju organizirana je prezentacija košnje i vršidbe na starinski način.U slobodno vrijeme bavi se ručnim radom, humanitarnim radom te je aktivni član Mjesnog odbora.

Odsjek HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije,
Iva Majhen-Vlašiček, dipl. inž.. agr., viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis