Održana izložba sira “4. Dan sira Koprivničko-križevačke županije”

U sklopu izložbe proglašeni su i rezultati s ocjenjivanja stručnog povjerenstva koje je održano 21. rujna 2007. godine na Zavodu za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu odnosno najbolji sirevi Koprivničko-križevačke županije. Stručno povjerenstvo pod vodstvom predsjednice stručnog povjerenstva prof. dr. sc. Jasmine Havranek ocijenilo je ukupno 50 sireva, od kojih je 40 dobilo medalje: 18 zlatnih, 10 srebrnih i 12 brončanih. Proglašeni su i šampioni ocjenjivanja:

 

  • ŠAMPION OCJENJIVANJA U KATEGORIJI SVJEŽIH SIREVA JE:
    Svježi kravlji sir, proizvođač Srednja gospodarska škola iz Križevaca
  • ŠAMPION OCJENJIVANJA U KATEGORIJI POLUTVRDIH SIREVA JE:
    Kravlji dimljeni sir, proizvođač Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kešer iz Kalnika
  • POSEBNO PRIZNANJE ZLATNA MEDALJA ZA KVALITETU I INOVACIJU DODIJELJENA JE PROIZVODU:
    Roladice s bučinim košticama, proizvođač Ana Kožar iz Đurđevca

Za najbolji sir prema ocjenama publike je izabran Polutvrdi sir s dodatkom čvaraka proizvođača Ljiljane Pečnik iz Sv. Martina pored Križevaca. Kod izbora najuređenijeg štanda, komisija sastavljena od novinara proglasila je četiri štanda najuređenijima koji su i nagrađeni a od njih je titulu najuređenijeg dobila Ivka Stručić iz Velikog Potočeca pored Križevaca.

Tijekom izložbe bila je i promocija novog Kataloga Udruge malih sirara Koprivničko-križevačke županije “Prgica” na čije izlaženje se prigodnim riječima osvrnuo predsjednik Turističke zajednice grada Križevci Ottone Novosel koji je rekao da je to hvale vrijedan katalog koji može poslužiti i kao turistički vodič s pregledom obiteljskih gospodarstava i njihovim proizvodima.

Udruga “Prgica”, osim što je izdala katalog, proslavila je i svoj rođendan odnosno prvu obljetnicu postojanja.

U sklopu manifestacije svečano je otvorena i nova gradska tržnica što je popratio i nastup KUD-a Križevci, a što se odlično uklopilo u cijelu izložbu sira.

Cijelo vrijeme manifestacije trajala je degustacija i prodaja sireva proizvođača s područja Koprivničko-križevačke županije, a na kraju podjeljene su i medalje, bronce, srebra i zlata te šampionske titule kao i nagrade pokrovitelja i sponzora manifestacije najboljim sirevima prema rezultatima stručnog povjerenstva te najboljim izlagačima, kao i nagrade za naj-sir po izboru posjetitelja te za najuređeniji štand. Cijelu manifestaciju pratilo je neviđeno mnoštvo posjetitelja, najviše do sada, što je dokaz da ovakvi sirevi s obiteljskih gospodarstava privlače posebnu pozornost kupaca. Posjetitelji – potrošači, te mnoštvo novinara koji su pratili ovu ali i prethodne izložbe zaključili su da je napravljen organizacijski odmak od prethodne izložbe nakoliko puta u pozitivnom smislu, a dvostruko kvalitetniji su i proizvodi koji su bili izloženi, a to podkrijepljuje podatak o broju medalja, odnosno da je 80 % od ukupnog broja sireva ocjenjeno nekom od medalja, od koji je pak  45  %  zlatnih.

Pokrovitelji manifestacije bili su Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodnog gospodarstva, Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci te Komunalno poduzeće Križevci.

Odsjek HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije
Dario Zagorec, dipl.inž.agr., stručni savjetnik HZPSSa

Pripremi za ispis