54. Svjetsko natjecanje orača, Kaunas, Republika Litva

Domaćin 54. Svjetskog natjecanja u oranju, najboljim svjetskim oračima iz 29 zemalja širom svijeta, bila je Republika Litva. Natjecanje se održalo 14. i 15. rujna 2007. na površinama Poljoprivrednog fakulteta u Kaunasu. Službeno otvorenje natjecanja, uz prigodan program nastupom mažoretkinja, popraćeno je svečanim podizanjem zastava svih zemalja sudionica. Natjecanje je otvorila ministrica poljoprivrede Republike Litve prof. habil. dr. Kazimiera Prunskiene. Također, ceremoniji otvaranja nazočan je bio i predsjednik Republike Litve te gospođa Mariann Fischer Boel, članica Europske Komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, koja se rukovala s oračima iz svih zemalja sudionika natjecanja.

2007_10_01_02.jpg
Ekipa Republike Hrvatske na Svjetskom natjecanju

Svjetsko natjecanje u oranju odvijalo se u dvije kategorije: konvencionalnim (klasičnim) plugovima i reverzibilnim plugovima odnosno plugovima premetnjacima. Natjecanje je trajalo dva dana, prvi dan oralo se na strništu, a drugi dan na travnjaku. Parcele su bile veličine 20 x 100 m, a zadana dubina oranja bila je od 18 do 22 cm. Osim Kenije koja ove godine nije imala svoje natjecatelje, ukupno je sudjelovalo 29 država članica WPO (Australija, Austrija, Belgija, Kanada, Hrvatska, Češka Republika, Danska, Engleska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Irska, Norveška, Republika Irska, Škotska, Slovačka Republika, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, USA i Wales)  sa po dva natjecatelja, odnosno jednim u svakoj kategoriji, osim Mađarske i Švicarske, iz koje su oba natjecatelja orala plugom premetnjakom. Tako se klasičnim plugom natjecalo 27 natjecatelja, a plugom premetnjakom 31 natjecatelj.

Na ovom natjecanju ekipu Republike Hrvatske predstavljali su orači Ilija Šiškić (konvencionalni plug) iz Gundinaca, Brodsko-posavska županija, i Tomislav Ranogajec (reverzibilni plug ) iz Čeminca, Osječko-baranjska županija. Ostatak ekipe činili su Ivo Juras, dipl. ing., načelnik Odjela za mehanizaciju u HZPSS -a kao trener natjecatelja, načelnik Sektora u MPŠVG-a Tugomir Majdak, dipl. ing. kao predstavnik RH u Glavnom odboru WPO-a, Ivica Prpić, dipl. ing., viši stručni savjetnik HZPSS-a u Požeško-slavonskoj županiji kao sudac te mr. sc. Luka Čuljak, stručni savjetnik HZPSS-a  u Krapinsko-zagorskoj županiji kao rezervni sudac.

Glavni ciljevi svjetskog natjecanja jesu:

  • njegovanje i očuvanje umjetnosti oranja i poboljšanje vještine oranja,
  • promoviranje svjetskih natjecanja orača,
  • osiguranje uvjeta za prikaze rada i raznih izložaba,
  • pomoć čovjeku u svim područjima poljoprivredne proizvodnje,
  • njegovanje duha kooperacije u proizvodnji hrane za rastuću populaciju,
  • razvijanje prijateljstva i razumijevanja među narodima svijeta.

Nakon dva dana oranja i zbrajanja bodova iz oranja u kategoriji konvencionalnih plugova ili ravnjaka u konkurenciji 27 orača, poredak tri prvoplasirana bio je:

  1. David Gill, Sjeverna Irska (traktor Ford County – plug Kverneland) – svjetski prvak,
  2. Andrew B. Mitchell Jnr, Škotska (traktor Ford – plug Dowdeswell), prošlogodišnji pobjednik,
  3. Christian Fischereder, Austrija (traktor Steyr – plug Kverneland).

U kategoriji reverzibilnih plugova ili premetnjaka u konkurenciji 31 orača poredak tri prvoplasirana bio je:

  1. Simon Witty, Engleska (traktor Ford – plug Dowdeswell/Kverneland) – svjetski prvak, koji je prvo mjesto osvojio 2004., 2005. i 2006. godine,
  2. Andrew B. Mitchell Snr, Škotska (traktor NewHolland – plug Dowdeswell),
  3. David Wright, Sjeverna Irska (traktor Ford – plug Kverneland), svjetski prvak iz 2003. godine.

Hrvatski predstavnici zauzeli su sljedeća mjesta:

Ilija Šiškić (traktor McCormick – plug Kverneland) u kategoriji konvencionalnih plugova ili ravnjaka zauzeo je 27. mjesto,

Tomislav Ranogajec (traktor Deutz Fahr – plug Kverneland) u kategoriji reverzibilnih plugova ili premetnjaka zauzeo je 31. mjesto.

Rezultati natjecanja dostupni su na web stranici WPO-a: www.worldploughing.org

Službenom natjecanju prethodile su pripreme za natjecanje koje su se odvijale tijekom 4 dana (dva dana na strništu i dva dana na travi). Natjecatelji su pripremali plugove i traktore za velike finale, a orali su na probnim parcelama pod nadzorom trenera Ive Jurasa, dipl. ing. (HZPSS).

Domaćin natjecanja u oranju istovremeno je organizirao veliki sajam Agro Balt 2007. na kojem su razni izlagači predstavljali robu iz područja poljoprivredne mehanizacije.

Organizacija natjecanja bila je na zavidnoj razini bez i jednog propusta. Natjecatelji su trebali ”samo” odraditi svoj posao – dobro poorati parcelu, što u tako visokoj konkurenciji nije bilo nimalo lako. S obzirom da je Hrvatska tek treći put na ovakvom natjecanju, u usporedbi s dugom tradicijom natjecanja orača u drugim zemljama, rezultati naših predstavnika nisu iznenađujući. Na temelju dosadašnjih iskustava, svakako treba podići razinu kvalitete natjecanja orača u Hrvatskoj, ali i pripremu naših predstavnika za svjetsko natjecanje, uključujući i pripremu plugova i traktora. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH prepoznalo je važnost i nacionalnog i svjetskog natjecanja te financira ovaj projekt kao glavni pokrovitelj nacionalnog natjecanja u Hrvatskoj i odlaska hrvatske ekipe na svjetska natjecanja. U našoj zemlji do sada je puno toga učinjeno na promociji ovog natjecanja i oranja u cjelini, ali predstoji nam još puno rada radi dostizanja što boljih rezultata na svjetskoj razini. Osnivanjem udruga za natjecanje orača u Hrvatskoj, povećanjem broja natjecatelja, promocijom natjecanja, rezultati na županijskim, državnim i svjetskim natjecanjima orača zasigurno će biti bolji.

Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO) krovna je udruga u našoj zemlji koja se brine o organizaciji državnog natjecanja i odlasku naše ekipe na svjetska natjecanja te je pridruženi član svjetske organizacije orača (WPO).

Osim službene ekipe koja je imala svoja zaduženja i obveze tijekom natjecanja naše orače došlo je podržati oko 80 navijača. Navijače je predvodio pomoćnik ministra MPŠVG Srećko Selanec, grupa stručnih savjetnika iz HZPSS-a na čelu s ravnateljem dr. sc. Ivanom Katalinićem te poljoprivrednici iz različitih županija. Među njima bila je i promotivna skupina – tamburaški sastav te su svi zajedno stvorili prekrasnu atmosferu na natjecateljskom oračkom polju.

U sklopu svjetskog natjecanja orača održana su i tri sastanka Glavnog odbora WPO-a na kojima je Republika Hrvatska dobila čast biti domaćin najboljim svjetskim oračima i organizirati Svjetsko natjecanje u oranju 2012. godine.

Iduće godine domaćin 55. svjetskog natjecanja u oranju je Austrija, grad Grafenegg, a natjecanje će se održati od 8. do 18. kolovoza 2008.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pridonijeli realizaciji sudjelovanja Republike Hrvatske na svjetskom natjecanju orača, a osobito našim natjecateljima Tomislavu Ranogajcu i Iliji Šiškiću, koji su sve svoje obveze i poslove na svojim gospodarstvima odgodili da bi časno predstavljali svoju, našu zemlju na ovom natjecanju.

Odsjek HZPSS-a Krapinsko-zagorske županije,
mr. sc. Luka Čuljak, stručni savjetnik

Pripremi za ispis