Kalcizacija u Podravini

Predstavnici HZPSS-a, dr. sc. Ivan Danjek, načelnik odjela za ratarstvo i Tatjana Međimurec, savjetnica za ratarstvo pri HZPSS-u u Koprivničko-križevačkoj županiji govorili su o važnosti poznavanja tla, njegovoj plodnosti, ekonomičnoj i racionalnoj gnojidbi, te važnosti provođenja različitih agrotehničkih mjera radi očuvanja, ali i popravka naših tala (podrivanje, kalcizacija, gnojidba,…).

Predstavnik i direktor tvrtke PSC Ferenčak, ing. Dragutin Ferenčak, predstavio je podrivač i stroj za primjenu materijala za kalcizaciju, Želimir Vukobratović, dipl. ing. agr. iz VGU-a dao je presjek kvalitete naših tala, predstavnik tvrtke RWA, Raiffeisen Agro d.o.o. Zdenko Pađan, dipl. ing. agr. predstavio je tri komponente travnih smjesa koje će biti zasijane na ovoj parceli, Svetozar Grubić, dipl. ing. agr. agronom u mirovini koji nikada ne miruje, pokazao je kako i stara sijačica može posijati točno određenu kojičinu sjemena ukoliko znamo namjestiti sve što i kako treba, a Damir Ivačić, dipl. ing. agr. iz tvrtke Syngenta Agro d.o.o. pojasnio je učinak herbicida na korove u travnjacima i važnost sastava travnjaka kod odabira herbicida (ima li u travnjaku mahunarki ili ne).

Travnjak ćemo pratiti obzirom na prinos, dugotrajnost, promjene sastava u smjesi i objaviti rezultate.

Odabrano obiteljsko gospodarstvo već vrši kalcizaciju svojih tala, ima iskustva s primjenom različitih materijala, a otvoreno je za suradnju i zajedničkim snagama s djelatnicima poljoprivredne savjetodavne službe povećava proizvodnju i kvalitetu, kako na oranicama i livadama, tako i u staji.

 

Odsjek HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije
Tatjana Međimurec, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik za travnjaštvo i krmno bilje

 

 

Pripremi za ispis