Održana 5. Izložba sireva Karlovačke županije

Ciljevi ovakvih ocjenjivanja su potaknuti proizvođače autohtonih sireva da provjere trenutnu kvalitetu svojih proizvoda te da s obzirom na dobivene rezultate samog ocjenjivanja poboljšaju one postupke u proizvodnji i preradi mlijeka na gospodarstvu koji umanjuju željenu kvalitetu. Želja je da se kroz ovakva ocjenjivanja pokaže proizvođačima tradicijskih sireva, kojih na području Karlovačke županije ima mnogo, kao i potrošačima tih sireva da se o autohtonim proizvodima brine. Dokaz tome je činjenica da se na području čitave županije trenutno uređuje, oprema, ili je već registrirano desetak mini sirana, suvremeno opremljenih sukladno standardima EU, zahvaljujući nekoliko projekata koji se provode na području županije od strane Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a uz pomoć djelatnika Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu sa područja Karlovačke županije

Stručna komisija za ocjenjivanje sireva, kao i svake, godine bila je međunarodnog karaktera a sastojala se od: prof. dr. sc. Dubravka Samaržija, doc. dr. sc. Slavica Golc-Teger (Slovenija), doc. dr. sc. Samir Kalit. Komisijom je predsjedala, renomirani stručnjak na području autohtonih sireva, prof. dr. sc. Jasmina Havranek. Ukupno je na ocjenjivanje došlo 35 uzorka sira i dr. mlječnih proizvoda (1 vrhnje) proizvedenih na 14 OPG. Kriterij odabira gospodarstava, kao i prošle godine, bio je da se gospodarstvo nalazi u postupku Upisa ili je ono Upisano u Upisnik odobrenih objekata za proizvodnju sireva na OPG.

Kao rezultat ocjenjivanja podijeljeno je jedanaest zlatnih medalja kako slijedi:

  • Milan Miščević (Josipdol)
    za kravlji, meki sir Škripavac sa kojim je ujedno osvojio i ovogodišnji šampionat te
    – za polutvrdi kuhani, dimljeni sir;
  • Dušanka Čavrag (Ogulin)
    – za kravlji, meki sir Škripavac;
  • Vesna Jurčević (Draganić)
    – za kravlji polutvrdi, kuhani sir sa začinima;
  • Marko Radočaj (Cetingrad)
    – za kozji sir sa začinskim biljem u ulju «Pikant»,
    – za kozji sir sa začinskim biljem u ulju «Pikant u bučinom ulju» i
    – za kozji sir sa začinskim biljem u ulju «Mediteran»;
  • Štefica Grdić
    – za polutvrdi, kravlji kuhani eko sir;
  • Nada Braim (Lasinja)
    za kravlji polutvrdi, dimljeni kuhani sir;
  • Nenad Novković (Slunj)
    za kravlji svježi sir i
    – za vrhnje.

Osim zlatnih medalja podijeljeno je devet srebrnih i pet brončanih medalja što svjedoči o kontinuirano visokoj kvaliteti autohtonih sireva koji se nude na području Karlovačke županije.

Senzorna ocjena obuhvaćala je ocjenu vanjskog izgleda sira, mirisa, stanje sirnog tijesta (konzistencija) i okusa sira. Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sistemu, a u skladu s „Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda“.

Omjer ukupno ocjenjenih sireva i medalja

 GOD.

UKUPNO OCJENJ. SIREVA

 ZLATO

 SREBRO

 BRONCA

UKUPNO MEDALJA
(UDIO MEDALJA)

2003.

27

2

9

8

19 (70 %)

2004.

41

4

9

8

21 (51 %)

2005.

37

1

9

13

23 (62 %)

2006.

32

5

9

9

23 (72 %)

2007.

35

11

9

5

25 (71 %)

Kada se statistički obrade rezultati ocjenjivanja u proteklih pet godina, ove godine dobivamo za manje od 1 % udio medalja prema broju ocjenjenih sireva ( 71%) u odnosu na prošlu godinu. Udio zlatnih medalja u odnosu na prijašnja ocjenjivanja je skoro pa dvostruko porastao, broj srebrnih medalja je uglavnom konstantan, dok udio brončanih medalja je smanjen, a u korist osvojenim zlatnim medaljama.

Proglašenja najboljih na osnovi rezultate stručnog ocjenjivanja te dodjelu priznanja, organizirali smo 19. kolovoza 2007. godine u sklopu Pete izložbe sireva Karlovačke županije koja se je održala u auto kampu Korana u mjestu Čatrnja u općini Rakovica, a prema slijedećem programu:

17:00   Svečano otvorenje 5. izložbe sireva Karlovačke županije

18:00   Dodjela zahvalnica, priznanja i proglašenje šampiona Izložbe
Osvrt na 5. međunarodno stručno ocjenjivanje sireva Karlovačke   županije
Predstavljanje turističko-ugostiteljske ponude općine Rakovica
Nastup KUD-a "Izvor" Rakovica

2007_09_03_5.jpg

Nakon predsjednika Udruge malih sirara Karlovačke županije, gosp. Marka Radočaja, drage goste, sirare i sve prisutne pozdravio je načelnik općine Rakovica, gosp. Franjo Franjković za kojeg se slobodno može reći da je odigrao jednu od najznačajnijih uloga u početcima organiziranog razvoja sirarstva na prostoru Karlovačke županije.

Zatim nam se pozdravnim rječima obratio i naš, već treću godinu za redom, domaćin, gosp. Bartolac, direktor auto kampa «Korana» koji pripada dijelu velikog ugostiteljskog kompleksa NP «Plitvička Jezera.

Među pozvanim gostima bio je i ravnatelj srednje Prirodoslovne škole u Karlovcu, gosp. Damir Jakšić te je s par riječi pozdravio sve, a pogotovo sirare za koje zajedno sa Udrugom sirara i Ministarstvom poljoprivrede šumarstva i vodnog gospodarstva radi na pripremi škole za zanimanje mljekar- sirar, a koja bi trebala početi ovu jesen.

Našu izložbu je posjetila i gđa Dina Begić, direktorica ureda Turističke zajednice Karlovačke županije, te u svojem obraćanju nazočnima, dala punu podršku radu Udruzi te posebno istaknula zajednički projekt «Cesta sira Karlovačke županije», a koji će se prezentirati na Prvom hrvatskom kongresu o ruralnom turizmu koji će se održati od 18. do 21. listopada 2007. na Hvaru.

Na kraju, nazočnima se je obratio i doc. dr. Samir Kalit te kao član Stručne komisije za ocjenjivanje sireva dao osvrt na ovogodišnje ocjenjivanje, a prilikom kojeg je uglavnom uputio riječi hvale našim proizvođačima.

Izložba je svečano otvorena uz rezanje velikog sira Škripavca napravljenog upravo za tu prigodu.

Svi sirari, sudionici ocjenjivanja i izložbe su prigodno nagrađeni, dok je šampion izložbe gosp. Milan Miščević pored vrijednih rukotvorina dobio i mini hladnjak – vitrinu. Želja nam je takve vitrine nabaviti za sve naše sirare, ali to smo ostavili za neka bolja vremena.

Na izložbi je prezentiran i Katalog sa ocjenjivanja i Izložbe, koji obiluje korisnim podacima, a posebno ističem predstavljanje na po dvije stranice gospodarstvasvakog proizvođača sira – člana Udruge malih sirara Karlovačke županije «Korni», sa paletom njihovih proizvoda koji se mogu nabaviti na njihovom gospodarstvu. Na kraju kataloga nalazi se karta Karlovačke županije, a na kojoj su označena gospodarstva kako bi se potencijalni kupci lakše snašli. Karta je ujedno i polažište provedbe projekta «Ceste sira Karlovačke županije»

Brojni gosti kampa, uglavnom strani turisti, kušali su, ali i kupovali sireve te se zabavljali uz nagradnu igru koju je za njih priredila Turistička zajednica općine Rakovica.

A da ugođaj bude potpun pobrinuli su se i članovi KUD-a «Izvor» iz Rakovice koji su pjesmom i plesom dočarali dio tradicije rakovičkog kraja.

 2007_09_03_4.jpg

Nakon ovogodišnje, još jedne, uspješne, sirarske manifestacije treba istaknuti da su rezultati ocjenjivanja i ove godine izvrsni, proizvođači su ostvarili sjajne rezultate koji govore da sirarstvo Karlovačke županije ide naprijed te da Karlovačka županija ima kvalitetan proizvod kojeg svakako treba isticati, ali i znati očuvati.

Ali bez obzira na izvrsne rezultate i dalje moramo svi zajedno učiti kako bi napredovali, jer samo tako možemo biti konkurentni na sve zahtjevnijem tržištu.

Čestitam nositeljima medalja, a svima zahvaljujem na sudjelovanju i u bilo kojem obliku doprinosu za razvoj sirarstva Karlovačke županije.

Odsjek HZPSS-a Karlovačke županije,
Višnja Magdić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis