3. Natjecanje orača Virovitičko-podravske županije

Natjecanje je otvorio pomoćnik Ministra poljoprivrede šumarstva i vodnoga gospodarstva Ivan Hodalić. Voditelj natjecanja bio je Ivica Prpić, djelatnik Odsjeka HZPSS-a Požeško-slavonske županije, viši stručni savjetnik za mehanizaciju.

Uz program ovog natjecanja, organizatori HZPSS Virovitičko-podravske županije i Udruga orača Virovitičko-podravske županije u suradnji s tvrtkom Diba iz Suhopolja i tvrtkom Kamen Sirač, organizirali su i demonstraciju strojeva i materijala za kalcizaciju. Voditelj spomenute demonstracije bio je Ivo Juras, načelnik Odjela za mehanizaciju u HZPSS-u.

Natjecanje je posjetilo preko 200 gledatelja, koji su uživali u vještinama naših orača. Po prvi puta, na ideju organizatora natjecanja, uvrštena je još jedna kategorija ocjenjivanja. Radi se o ocjeni gledatelja koji su za vrijeme natjecanja mogli glasati za najboljeg orača prema osobnim kriterijima. Ovo ocjenjivanje nije imalo utjecaja na ocjene službenih sudaca, međutim kao takvo dobro je prihvaćeno od strane gledatelja, a uvršteno je u program kao nagrada publike.

Interesantno je spomenuti da su pobjednici natjecanja službenog dijela ocjenjivanja zauzeli identična mjesta (prvo i drugo) i prema glasovima publike, odnosno gledatelja.

Prvo mjesto, u vrlo tijesnoj borbi, zauzeo je Mario Protrka iz Suhopolja, koji je ujedno bio i najmlađi natjecatelj (prošle godine bio je viceprvak). Drugo mjesto osvojio je Ivan Kaladić iz Gradine, inače prvi pobjednik natjecanja orača Virovitičko-podravske županije, dok je treći bio Stevo Nemet iz Vaške.

Ovim natjecanjem Virovitičko-podravska županija stekla je uvjete za državno natjecanje orača, na kojemu će nas predstavljati spomenuta dvojica prvoplasiranih natjecatelja.

Veliko hvala kolegama iz Ureda ravnatelja na tehničkoj i organizacijskoj podršci, Virovitičko-podravskoj županiji na pokroviteljstvu, općini Suhopolje i tvrtki Diba d.o.o kao glavnim sponzorima te svim ostalim sponzorima: Kamen Sirač; Brazda; Syngenta; Eurovoće; PZ Sopje, Agroservis-trgovina, d.o.o.; Škala d.o.o; Artos d.o.o.; PZ Ergela – Višnjica; Gem-ex d.o.o.; PZ Sajmište; Viro-Tvornica šećera; Croatia Osiguranje; Agrimex d.o.o.; Šantić Promet; PP Oragovica i Drava Terezino Polje, na svom sponzorskom udjelu.

Odsjek HZPSS-a Virovitičko-podravske županije,
Siniša Hrgović, dipl. ing., viši stručni savjetnik za industrijsko bilje
Pripremi za ispis