Održano “3. natjecanje orača Karlovačke županije”

Nakon prijave natjecatelja, uslijedilo je probno oranje te izvlačenje startnih brojeva. Prilikom svečanog otvaranja 3. natjecanja orača Karlovačke županije skupu se nakon predsjednika Udruge orača Karlovačke županije, gops. Nikole Jurčevića te rukovoditelja Odsjeka Karlovačke županije HZPSS-a, gosp. Aleksandra Horvatića obratio naš domaćin, načelnik općine Draganić gosp. Stjepan Golub te nas ukratko upoznao sa karakteristikama Općine. Nakon pozdravnih riječi i dobrih želja načelnika, skup je pozdravio i obratio mu se u ime ravnatelja HZPSS-a, načelnik Odjela za mehanizaciju, gosp. Ivo Juras, koji je ujedno bio i voditelj ovogodišnjeg natjecanja. U ime Karlovačke županije nazočne je pozdravila gđa. Kristina Magdić. Na kraju, u ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva (MPŠVG) skupu se obratio gosp. Tugomir Majdak, načelnik Upravne direkcije SAPARD programa MPŠVG te član Izvršnog odbora Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) i član glavnog odbora Svjetske oračke organizacije, koji je ujedno i otvorio natjecanje.

Natjecalo se trinaest kandidata uz veliku podršku brojnih navijača te u izuzetno teškim vremenskim (ne)prilikama kako za natjecatelje tako i za sve ostale sudionike ove manifestacije. Sunce je nemilosrdno pržilo, a izuzev postavljenog šatora ugostitelja, oko nas jedini hlad činila su već sušom načeta polja kukuruza.

Srećom, naručena i plaćena dežurna ekipa Hitne pomoći nije imala posla.

Organizatori su se pobrinuli da se ekipa, ali i svi sudionici primjereno osvježe.

Iako je samo oranje bilo teško zbog isušenog i tvrdog tla, a veliki dio naših natjecatelja-orača možemo ubrojiti u mlađi naraštaj, nitko nije odustajao te je cijela parcela obrađena i zadatak je izvršen na vrijeme i s voljom.

Prilikom suđenja i ocjenjivanja, izdvojilo se je nekoliko orača i to upravo oni koji su prethodno trenirali i koji već imaju iskustva u ovakvim natjecanjima što dokazuje da je edukacija itekako potrebna.

Prvo mjesto osvojio je Marijo Spudić, a drugo Ivan Spudić, obojica iz Barilovačkog Leskovca s područja općine Barilović. Treće mjesto osvojio je Nikola Jurčević iz Tatar Varoši s područja općine Cetingrad.

Naši pobjednici, orači iz Barilovića, branit će boje Karlovačke županije na državnom natjecanju, prvog rujna ove godine, u Čemincu u Osiječko-baranjskoj županiji te ujedno i dobiti priliku da se izbore za zastupanje Hrvatske na svjetskom natjecanju orača slijedeće godine u Austriji.

Iako financijski ograničeni organizatori su, zahvaljujući dragim sponzorima, uspjeli osigurati poklone i novčanu naknadu od 200,00 kn za sve natjecatelje.

Prvoplasirani natjecatelj, pored brojnih poklona naših sponzora dobio je i novčanu nagradu od 1.000,00 kn, pehar te kristalni svijećnjak od HUONO-a. Drugoplasirani natjacatelj, pored poklona i pehara, dobio je i novčanu nagradu od 800,00 kn, a trećeplasirani od 500,00 kn.

Nakon završetka natjecanja, slavlju i veselju pridružio se je i KUD "Sveti Juraj" iz Draganića.

Zahvaljujemo se ovim putem još jedanput našim domaćinima, cijeloj obitelji Šebečić, a posebna zahvala našim sponzorima koji su svojom velikodušnošću i odazivom pomogli da uspješno održimo ovo natjecanje.

Zahvaljujemo se slijedećim sponzorima:
OPG Željko Šebečić,
Pionner sjeme d.o.o.,
Agroprojekt d.o.o., Obala Trnskog 19, Karlovac,
Centar za podzetništvo Karlovačke županije,
Obrtnička komora Karlovačke županije,
Pilana Mravunac, vlasnik Ivan Mravunac, Mrzljaki 15, Draganić,
Drvoprerada, obrt za izradu drvene galanterije, vlasnik Igor Vrbanić, Vrbanci 35, Draganić, Ribarski centar Draganić d.o.o., Mrzljaki 108, Draganić,
Herbos d.d.,
AM Agro d.o.o.,
Veterina d.d.,
PPK d.d.,
KIM d.d.,
Vindija d.d.,
Centar za razvoj poljoprivrede, Mostanje 49, Karlovac,
Poljotehna d.o.o., Stjepana Samovojske 9, Duga Resa,
Poljoposavec d.o.o., Matije Gupca 2, Nedelišće,
Voće comerce d.o.o., Mihanovićeva 9, Karlovac,
Gostionica «Mirna Dolina», vl. Katica Ilečić, Lug bb, Draganić
Ugostiteljski obrt «Ribič», Mrzljaki 81, Draganić,
Drvoprerada Bujan-Kušićek, vl. Udina Bujan Kušećek, Draganički Vrh 5, Draganić,
Simsi d.o.o., Vrbanci 1, Draganić,
Udruga vinogradara, vinara i voćara, Ozalj
KUD «Sveti Juraj» Draganić
Bistro «Antonija», vl. Miroslav Radović, Goljaki bb, Draganić
te slijedećim jedinicama lokalne samouprave Karlovačke županije:
Grad Duga Resa, Grad Karlovac, Grad Ogulin, Grad Ozalj, Grad Slunj, Općina Barilović, Općina Cetingrad, Općina Josipdol, Općina Netretić, Općina Rakovica, Općina Ribnik, Općina Vojnić i Općina Žakanje.

U ime Organizacijskog odbora:
Odsjek HZPSS-a Karlovačke županije,
Višnja Magdić, dipl. inž. agr., viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis