Austrijski uzgajivači goveda u posjetu uzgajivačima iz Požeštine

Domaćini posjetu austrijskih uzgajivača su bili Udruga uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine i Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu – Odsjek Požeško-slavonske županije, a financijski su nas u tome potpomogli Požeško-slavonska županija, Slavonska banka d.d., Grad Pleternice i Općina Velika, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo. Dobrodošlicu i ugodno druženje nam je zaželio i gosp. Christian Brawenz, ataše za poljoprivredu u Austrijskom veleposlanstvu u Hrvatskoj.

Do uzvrata posjete je došlo na poziv članova Udruge iz Požeštine prilikom naše zadnje ekskurzije u Austriju, u veljači ove godine, a nakon što smo veći broj puta bili primljeni od Austrijanaca u razdoblju od 1998. do 2007. godine.

Program posjete austrijskih uzgajivača našem području je bio stručno-promotivni. Cilj nam je bio ukazati prijateljima iz Austrije na stanje u uzgoju simentalskog goveda u našem području, te predočiti postojeću infrastrukturu uzgoja i proizvodnje s naglaskom na rad Udruge i rad njezinih članova. Također, iskoristiti priliku njihova dolaska da ima ukažemo na ostale vrijednosti područja Požeštine (kulturne, povjesne i tradicijske, te proizvodne uvjete).

U stručnom dijelu posjete predstavili smo tri obiteljska gospodarstva na kojima se odvija uzgoj i proizvodnja sa simentalskim govedima. To su gospodarstva obitelji Kovačević, Mate iz Poloja (predsjednik naše Udruge), na kojemu je predsjednik Udruge pozdravio goste u ime udruge i gdje je Mr.sc. Miroslav Kovač, predsjednik stručnog odbora Udruge i rukovoditelj HZPSS, Odsjeka Požeško-slaovnke županije, iznio gostima detalje povijesnog razvoja udruživanja i same udruge, te uzgojne, proizvodne i organizacijske rezultate rada od 2001. godine. Nadalje smo posjetili obitelji Tadijal, Stjepana iz Tominovca (potpredsjednik Udruge) i obitelji Polak, Franje iz Zarilca. Potom smo goste poveli do mljekare BIZ iz Buka, vlasnika Bože Bošnjaka, gdje smo kušali široku paletu proizvoda mljekare koja svoju sirovinu isključivo otkupljuje na području Požeštine. Time smo operativno i započeli sa projektima Udruge koje smo najavili, a to su «Naši proizvodi» i «Mliječni putovi – Zlatne doline». Na svim navedenim mjestima uzgajivači iz Austrije su imali prilike obići i vidjeti sve pojedinosti uzgoja i života jednog gospodarstva u Hrvatskoj. Tijekom obilaska upućen je velik broj pitanja s obje strane, a primijećena je zainteresiranost austrijskih uzgajivača za neka praktična rješenja sa naših farmi. Isto je tako, i sa naše strane, nekoliko puta tijekom posjete istaknuta zahvala austrijskim uzgajivačima za njihovu otvorenost i praktična rješenja koja smo tijekom posjeta Austriji prenijeli na naša gospodarstva. Drugim riječima, bila je to prava i praktična razmjena iskustava. Za istaći je jedan detalj, Austrijanci su u nas primijetili mladost na gospodarstvima, što je velika vrijednost Udruge uzgajatalje simentalskog goveda Požeštine i našeg kraja i upravo je suprotno od uobičajenih priča u javnosti o nemoći i starosti naših obiteljskih gospodarstava, a koje se promiču i obeshrabruju zainteresirane za uzgoj goveda i proizvodnju.

Uz stručni dio, želja nam je bila predstaviti austrijskim uzgajivačima tradiciju i povijest našeg kraja. U tome nam je uvelike pomogao  Msgr. Josipa Krpeljević, glavni vikar Požeške Biskupije, koji je, na izvrsnom njemačkom jeziku, u gotovo trosatnom predstavljanju, iznesao veliki broj činjenica o povijesti grada Požege i Požeškog kraja i tom nas prilikom proveo crkvama Požege, njenim trgom i ulicama uz zaustavljanje kod dvaju spomenika. U svakom slučaju za uzgajivače nesvakidašnji događaj koji su nagradili velim pljeskom i izrečenom zahvalom koja stoji i sa naše strane.

Ukazujući na prirodne ljepote Požeškog kraja i Slavonije, naše drage goste poveli smo i do Parka prirode Papuk. Točnije do mjesta Jankovac. Ondje smo stručno vođeni od djelatnice Pakra prirode prošli poučnim stazama Jankovca. Interesantno je i to, da su, očito u skladu sa svojim životom s prirodom, austrijski uzgajivači imali veli broj pitanja koja su pratila izlaganja voditeljice o biljnom i životinjskom svijetu parka prirode, ali i povijesti ljudskih aktivnosti na Jankovcu koja je u uskoj vezi sa Austrijancima i njihovom povješću.  

U svoj nakani da gostima što bolje predstavimo naš kraj organizirali smo posjet Udruzi voćara i vinogradara «Stjepan Koydl» iz Požege. Ondje smo u suradnji sa sekcijom Udruge uzgajivača šljiva izvršili predstavljanje iste i kušali rakije šljivovice, te uz vino upotpunili večer sa slavonskim kulenom, kulenovom sekom i domaćim svježim sirom. U prostorima Udruge «Stjepan Koydl» primili su nas gosp. Ivo Aljanović, tajnik Udruge, te gosp. Ivo Pavić, dipl.ing.agr., predsjednik sekcije uzgajivača šljiva. Također smo u ovom poglavlju predstavljanja obišli vinski podrum «Enjingi» u Hrnjevcu. U podrumu nas je primio i proveo nas njime sam vlasnik gosp. Ivan Enjingi. Tom prilikom upriličeno je kušanje 4 vrste vina podruma «Enjingi», među njima i vina «Venje» osvajača šampionske medalje na svjetskom takmičenju vina u Londonu 2005. godine.

Druženje sa austrijskim uzgajivačima upotpunili smo zabavom organiziranom za goste i članove Udruge uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine u objektu gosp. Ivana Enjingija na Venju, a na kojoj je bilo 130 osoba. U najkraćem, ovdje je bilo zaista veselo sa obje strane, što nas osobito radosti.

Trodnevni program posjete austrijskih uzgajivača, u čiju je organizaciju veliki obol unesao gosp. Tomislav Mikel, dipl. ing. agr., tajnik Udruge i stručni savjetnik u HZPSS- Odsjek Požeško-slavonske županije, završili smo u Velikoj na izletištu uz rijeku Veličanku, gdje je bio pripremljen oproštajni ručak. Oproštaj je bio svečan i opušten uz razmjenu adresa i informacija jednih o drugima. Tijekom posjeta svim mjestima i osobama gosti iz Austrije su uručili prigodne poklone i zahvale. Dojmovi su izuzetno pozitivni i možemo sa ponosom reći da smo naš kraj, ljude, uzgoj i proizvodnju uspjeli prikazati u najboljem svijetlu. To je konačno i bio jedan od temeljnih ciljeva koji je i ovaj put ostvaren unutar Udruge u suradnji sa HZPSS. Da smo na dobrom putu potvrdili su nam to i  Austrijski uzgajivači i dali nam do znanja da s nama žele ostati u kontaktu i ubuduće, poželivši nam da čim prije uđemo u EU kako bi mogli što jednostavnije razmjenjivati informacije i družiti se čim je više moguće. Isto je i naša želja.

Odsjek HZPSS-a Požeško-slavonske županije,
mr. sc. Miroslav Kovač, dipl. ing. agr.,
rukovoditelj Odsjeka

Pripremi za ispis