Izložba “Dani voća i povrća Zadarske županije” i konferencija sa međunarodnim sudjelovanjem “Održivi razvoj seoskog prostora u Priobalju”

Poljoprivredni proizvođači iz četiri grada: Zadra, Benkovca, Biograda i Nina, te osam općina Zadarske županije: Novigrada, Pakoštana, Poličnika, Posedarja, Stankovaca, Sv. Filipa i Jakova, Škabrnje i Zemunika, uz svesrdnu pomoć svojih lokalnih vlasti prikazali su veliko bogatstvo kulturnog nasljeđa i zalaganja u praćenju suvremenih trendova u proizvodnji hrane.

U isto vrijeme u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva i našeg zavoda u hotelu "Kolovare" održana je konferencija sa međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Održivi razvoj seoskog prostora u priobalju".

Izložbu voća i povrća svečano je u nazočnosti brojnih uglednika Zadarske županije, otvorio zadarski župan gospodin Ivo Grbić. Okupljeni su mogli razgledati postav i osvježiti se posluženim voćem.

Jedan dio uzvanika izložbe uputio se potom u hotelu Kolovare. Tamo su u konferencijskoj sali, pred širokim auditorijem od oko 150 – ak prisutnih, dobrodošlicu i pozdravne riječi uputili gradonačelnik Zadra, gospodin Živko Kolega, župan zadarski, gospodin Ivo Grbić.

Ministar MPŠVG – a gospodin Petar Čobanković, Guido Tampieri, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, prehrambene i šumarske politike Italije, dr. sc. Ivan Katalinić, ravnatelj HZPSS – a, te dr. Franz Fischler, savjetnik Vlade RH za pregovore sa EU, održali su uvodna predavanja na konferenciji.

U prvom panelu, nakon pauze za vrijeme koje su prezentirane delicije hrvatskog priobalja, predavanja su održali gospođa Božica Rukavina, načelnica u Upravi za prehrambenu industriju MPŠVG – a, gosp. Mario Huetter, voditelj Odjela za poljoprivredu u Savezu udruga «Machinenring Osterreichs» iz Austrije, te gosp. Ivan Bračić, pomoćnik ministra Uprave za mala i srednja trgovačka društva MINGORP – a. Uslijedila je rasprava i upućivanje sviju sudionika konferencije na obilazak izložbe voća i povrća u prostore objekta Arsenala. Cijelo vrijeme trajanja izložbe voća i povrća, u prostorima Arsenala bila je predstavljena i izložba likovnih radova, djece vrtića Sunce iz Zadra, na temu voća i povrća. Uzvanike je tijekom obilaska štandova zabavljala dalmatinska klapa Leut, a za kompletan ugođaj potrudile su se i hostese u narodnim nošnjama.

Slijedećeg dana drugi panel započeo je predavanjem gosp. Ivana Hodalića, pomoćnika ministra Uprave za održivi razvitak seoskog prostora MPŠVG – a, nastavljen predavanjem dr. Jasenke Kranjčević, voditeljice Odsjeka u Upravi za prostorno uređenje MZOPU – a, te završen predavanjem gosp. Srećka Selaneca, pomoćnika ministra Ravnateljstva za tržišnu i strukturnu potporu u poljoprivredi MPŠVG – a. Nakon rasprave i kratkog predaha započeo je treći panel predavanja. Redom su govorili: mr. sc. Miroslav Božić, pomoćnik ministra Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju MPŠVG – a, gosp. Istvan Mar, voditelj mreže za tehničku i operativnu potporu u Leader centru u Mađarskoj, te gđa. Vesna Rajković, načelnica u Upravi za sustav turističkih zajednica i selektivne oblike turizma MMTPR-a. Uslijedila je rasprava i završna riječ ministra Petra Čobankovića.

Odsjek HZPSS – a Zadarske županije
Hrvoje Klarić, dipl. ing. agr, stručni savjetnik

Pripremi za ispis