Skinuti pokusi pšenice – Vaška – 2007

Žetva pšenice gotovo je završila, a slična je situacija i na području Virovitičko-podravske županije. Ovogodišnju žetva na našim područjima često je prekidala kiša, inače bi ona već i ranije završila. U takvim okolnostima na red za kombajniranje došao je tradicionalni pokus sorata pšenice postavljen od strane HZPSS-a u mjestu Vaška.

Uz vrlo visoku i intenzivnu agrotehniku krvnici ovogodišnje proizvodnje pšenice nisu zaobišli niti ovaj pokus: olujna nevremena sa velikim količinama oborina, tuča u dva navrata, suša u vrijeme vlatanja i virusne infekcije, razlog su pada prinosa i kvalitete na cijelom području pa tako djelomice i na ovome pokusu.

Pokus je skinut 02.07. u popodnevnim satima. Sve sorte su vagane i dobiveni su za sada ne službeni rezultati jer se čeka kompletna analiza kvalitete, hektolitarske težine i točne vlage kako bi se isti mogli potpuno analizirati.

U pokusu je zasijano 13. sorata BC Instituta Zagreb i Poljoprivrednog Instituta Osijek. Karakteristično je da su gotovo sve sorte, osim Srpanjke, nalegle ili polegle, no problema sa kombajniranjem nije bilo.

Dok se kompletna analiza ne završi možemo konstatirati da je prosjek pokusa cca 6,7 t/ha uz  prosječnu vlagu zrna, vrlo nisku,  oko 10,5 %. Od sorata su se istaknule Mihelca (7,0 t/ha), Zdenka (7,2 t/ha), Lucija (8,2 t/ha) i apsolutna pobjednica Srpanjak sa skoro 8,6 t/ha.

Pripremi za ispis