Stručno putovanje u Slovačku

VII Europska ljetna akademija o ekološkoj poljoprivredi u Lednicama (Češka)

Autobusom iz Lednica grupa učesnika ljetne akademije (35) pošla je 28. lipnja 2007. put Slovačke. Planiran je posjet i noćenje u agroturizmu „Adam“ u Podkylavi.

Ljubazan doček domaćina uz narodnu muziku, pjesme i ples, neizostavnu žesticu i kruh (pogačice s čvarcima) dale su poseban ugođaj nama posjetiteljima. Moderna arhitektura, bazen, igralište za tenis, kongresna sala, mogućnost jahanja i masaže samo su neke od mogućnosti za zabavu na ovom agroturističkom imanju. Objekat raspolaže s 30-tak soba i ukupno 72 postelje, a financiran je sredstvima Europske komisije. Nisu posjedovali iskustvo u agroturizmu, no turista ima i dolaze uglavnom vikendom. Radi bilje popunjenosti kapaciteta planiraju uvođenje rehabilitacijskog centra za liječenje skolioze kod djece, jer smatraju da će se terapijskim jahanjem uz plivanje i dobru klimu dobiti učinkovitiji rezultati u liječenju ovih deformacija.


(Doček gostiju na agroturizmu „Adam“)                                     (Prostor za odmor i ugođaj)

Interesantno je da su tri vlasnika udružila 800 ha zemlje, te se osim turizmom bave proizvodnjom žitarica, ljekovitog bilja, jabuke, brašna, tjestenine, a uzgajaju goveda i konje. Posjeduju i stari mlin za mljevenje žitarica u brašno od kojeg za tržišta pripremaju tjesteninu. Proizvode i prodaju čajeve koji se dobro prodaju. Primaju organizirane posjete.

U ranim jutarnjim satima posjetili smo dvoranu za jahanje, te staje za konje koje se u završnoj fazi izrade. Napominjemo da su objekti podignuti uz potporu sredstava Europske komisije.


(Dvorana za jahanje)                                  (Boksovi za konje)                            (Zatvoreni prostor za konje)

Već podignuti objekat – laufstaja za krave pasmine Charolais u ekološkom uzgoju u sustavu krava-tele rado bi bio prihvaćen i u Hrvatskoj. Tri stada s 80 krava i telićima uklopila su se u krajobraz Podkylave. Proizvode ekološko meso koje lako plasiraju na tržište Austrije i Slovenije.


(Laufstaja i krave pasmine Charolais)                                   (Objekti na farmi za boravak turista)

Oni perspektivu vide u zaštiti krajobraza i očuvanju svih prirodnih potencijala koje posjeduju, ali i zapošljavanju mladih ljudi kako isti ne bi napustili svoj rodni kraj. Brinu o izobrazbi svakog pojedinog radnika kako bi ga osposobili za neku od djelatnosti koja je im je neophodna za razvoj agroturizma i poljoprivrede. Nasade starih sorti jabuka uklopili su u krajobraz. Od plodova jabuke spravljaju sok, mošt, te ih suše za čaj.


(Prozračivanje kompostne hrpe)


(Stara sorta pšenice – Spaltova)                  (Krajobraz uljepšavaju nasadi starih sorti jabuka)

mr. sc. Marija Ševar, načelnica Odjela za održivu i ekološku poljoprivredu
Marija.Sevar@hzpss.hr,

Darina Malekin, dipl. inž. agr., stručni suradnik u Odjelu ekološke i održive poljoprivrede, Uprava za održivi razvitak seoskog prostora – Upravna direkcija SAPARD programa MPŠVG
Darina.Malekin@mpš.hr

Pripremi za ispis