Radionica “Krizantema”

Budući da je ludbreška regija jedna od najjačih u Hrvatskoj po proizvodnji cvijeća nije ni čudo da se radionica iz cvjećarstva održala baš u Ludbregu , koji je osim cvjećarstva i povrćarstva bio i kolijevka sjemenske proizvodnje u Hrvatskoj.

Radionici je bilo nazočno 60 –tak sudionika, od toga 13 savjetnika našeg Zavoda. Ostali sudionici su bili proizvođači krizantema iz Varaždinske, Koprivničko- križevačke , Zagrebačke, Krapinsko-zagorske te Osječko-baranjske županije.

Radionicu je (uz uvodni govor gđe Anđelke Hodalić, zatim uz pozdravni govor ludbreškog gradonačelnika Ivana Lončarića, nadalje rukovoditelja odsjeka Varaždinske županije mr.Zvonimira Jantola, te predsjednika Udruge cvjećara i povrtlara Sašu Jerkovića  ) započela mr Ines Pohajda , na temu «Cvjećarstvo sjeverozapadne Hrvatske.

U predavanju je mr Pohajda napravila komparaciju stanja cvjećarske proizvodnje u Bjelogorsko-bilogorskoj , Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj i Varaždinskoj županiji., te se osvrnula na probleme koji prate cvjećarsku proizvodnju..

Nadalje je dr Židovec Vesna sa Agronomskog fakulteta održala zanimljivo predavanje o mirisavoj ljubičici koja se kao novi proivod, novi brand , probija na hrvatskom tržištu.

Slijedilo je predavanje mr Milorada Šubića , rukovoditelja odsjeka Međimurske županije, s temom «Zaštita krizantema-bolesti i štetnici».

Nakon toga održana je prezentacija OPG Pavetić koju je izložio gospodin Pavetić osvrnuvši se na šezdesetgodišnju tradiciju cvjećarske proizvodnje svoje obitelji, te spomenuvši neke od problema i poteškoća s kojima se susretao u svooj djelatnosti.

Uslijedilo je predavanje Anđelke Hodalić «Kalkulacija proizvodnje krizantema», a cjelokupno predavanje završilo je s izlaganjem Višnje Šimunović na temu «Operativni program za razvoj povrćarstva».                           

Terenski dio radionice održan je u plastenicima obitelji Stančin u Kućanu ludbreškom gdje smo razgledali posađeni nasad krizantema.

Radionica je završila u veselom i zadovoljnom ozračju , čulo se puno korisnih i kvalitetnih informacija koje će proizvođaći krizantema moći iskoristiti u vlastitoj proizvodnji, a mi savjetnici upotrijebiti u svom dijelu posla.

Odsjek HZPSS-a Varaždinske županije
Valerija Pokos Nemec, dipl. ing.,stručni savjetnk

Pripremi za ispis