V. županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

Od ukupno 13 ekipa koje su sudjelovale na natjecanju, prva tri mjesta osvojili su orači:

  1. Zvonko Jež iz Šoprona (općina Kalnik),
  2. Mijo Lončar iz Gornje Šume (općina Molve)
  3. Zoran Radiček iz Šoprona (općina Kalnik)

Oralo se samo konvencionalnim načinom oranja, a od 13 plugova, 5 je bilo trobraznih, a 8 dvobraznih. Najmlađi orač-natjecatelj ima 24 godine, a najstariji 58 godina. Zahvaljujući brojnim sponzorima svi orači, kao i njihovi pomoćnici osvojili su neku nagradu. Kao i svake godine, orači i njihovi pomoćnici i suci osigurani su od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) u trajanju 24 sata. Koprivničko-križevačka županija osim uplaćene premije osiguranja 1203,60 kuna, poklonila je i prve tri nagrade prvoplasiranim natjecateljima u ukupnoj vrijednosti 6730,00 kuna:

  1. motokultivator Honda 
  2. motorni trimer Oleomach 
  3. miniwash Oleomach 

Dan prije natjecanja, u prostorijama Općine Virje održana je teoretska edukacija za prijavljene natjecatelje, a praktična na parceli pored koje je održano samo natjecanje.

oranje050707a.jpg

Ivica Prpić, viši stručni savjetnik za mehanizaciju u HZPSS-u, ujedno sudac koji predstavlja Hrvatsku među sucima na svjetskim natjecanjima u oranju, potrudio se prenijeti znanja i vještine našim oračima. Koliko su naučili, pokušat će pokazati u oštroj konkurenciji na natjecanju najbolje plasiranih orača (2 prvoplasirane ekipe iz svih županija koje će organizirati natjecanja u oranju tijekom ovog ljeta) već 1. rujna ove godine u Čemincu (Osječko-baranjska županija).

Predsjednik udruge orača Koprivničko-križevačke županije:
Tatjana Međimurec, dipl. inž. agr.

Pripremi za ispis