Tečaj iz osnovnih metoda u fitopatološkoj dijagnostici

U izvođenju tečaja sudjelovali su:

  • Prof.dr.sc. Bogdan Cvjetković – Predstojnik Zavoda za fitopatologiju
  • Doc.dr.sc. Tihomir Miličević
  • Mr.sc. Edyta Đermić
  • Dipl.ing. Dario Ivić
  • Dipl.ing. Darko Vončina

Polaznici tečaja bili su djelatnici Odjela za za zaštitu bilja (Aleksandra Radić, dipl.ing.; Željkica Oštrkapa – Međurečan, dipl.ing.; Gordana Lovrec, dipl.ing.; Vesna Bradić, dipl.ing.; Martina Bronzović, dipl.ing.; Mira Živković, dipl.ing.; mr.sc. Ivana Župić i Suzana Slovic, dipl.ing).

Cilj edukacije je da se iskustveno znanje stečeno na terenu dopuni specijalističkim znanjem i vještinama važnim za determinaciju biljnih bolesti uzrokovano fitopatogenim gljivama, bakterijama i virusima. Tijekom tečaja upoznali smo načine dijagnoze biljnih patogena na zaraženim biljkama, mikroskopsku determinaciju na temelju morfoloških karakteristika fitopatogenih gljiva, izolaciju patogena i njihovu inokulaciju na hranjivim podlogama, također smo teoretski i praktično upoznati s serološkom metodom determinacije fitopatogenih bakterija i virusa (Elisa test) i korištenjem test biljaka za dokazivanje zaraze s visusima.

ELISA3.jpg

Specijalističke edukacije ovog tipa neophodne su za stručni rad i daljnje usavršavanje savjetnika, ujedno se nadamo da ćemo uz daljnju specijalizaciju stvoriti uvjete za nabavku fitopatološke opreme.

Odsjek HZPSS-a Sisačko-moslavačke županije,
Suzana Slovic, dipl.ing., stručni savjetnik

Pripremi za ispis