Šesti sjevernoamerički simpozij o jagodama
U organizaciji NASGA-e (The North American Strawberry Growers Association), Sjevernoameričkog udruženja uzgajivača jagoda, u veljači 2007. održan je Šesti sjevernoamerički simpozij o jagodama u gradu Ventura u Kaliforniji.
Tom multinacionalnom skupu prisustvovali su sudionici iz Sjeverne i Južne Amerike, Kanade i još petnaestak zemalja iz cijelog svijeta.
Zahvaljujući Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) i provoditelju njezinih projekata razvoja hrvatskog poljoprivredno-prehrambenog sektora, Development Alternatives Inc. (DAI) iz Osijeka, devet predstavnika iz Hrvatske također je prisustvovalo tom značajnom svjetskom događaju.
Posljednji takav skup u organizaciji NASGA-e održan je u Americi prije 6 godina, iako je bilo prvobitno zamišljeno da će se ti skupovi organizirati svake 4 – 5 godine. Stoga je organizator posebno ponosan što mu je uspjelo taj skup ponovno organizirati i to u Kaliforniji, u kojoj se proizvodi 87 % jagoda cijele Amerike.
Bilten Simpozija
Predstavnici Hrvatske na Simpoziju u Venturi
Inače, NASGA je osnovana 1977. i utemeljena kao neprofitno društvo za napredne uzgajivače jagoda te za vođenje istraživanja za sitno voće („small fruit“). Svrha njezina osnivanja je bila pružanje pomoći nacionalnom, državnom i pokrajinskom istraživačkom programu, razvijanje obrazovnih seminara i objavljivanje publikacija, promicanje razvoja opreme, novog sortimenta, metoda uzgoja za poboljšanje proizvodnosti u industriji jagoda – uključujući primjenjiva istraživanja te promicanje korisnog zakonodavstva.
Danas NASGA popularizira proizvodnju i marketing jagoda diljem Sjeverne Amerike kroz:
- poticanje održivog uzgoja;
- pomoć osnovnim i primjenjivim istraživanjima;
- osiguravanje obrazovnog programa za članove;
- osiguravanje tržišnog programa i
- služi kao zastupnik i glas uzgajivača jagoda.
NASGA ima članove proizvođače jagoda u 40 država Sjeverne Amerike, 10 pokrajina u Kanadi i u 15 drugih država Svijeta. NASGA nastavlja biti glavna asocijacija uzgajivača jagoda, koja će kroz istraživanja osigurati jačanje znanja te poboljšanje proizvodnje jagoda i marketinga. To ispunjava njezin cilj.
U tri dana trajanja simpozija prezentirano je na tri foruma i četiri sekcije preko 50 radova, znanstveno-stručnih i stručnih izlaganja, te oko 30-tak postera. Vrlo interesantna izlaganja bila su o:
- uzgoju jagoda i marketinškim trendovima općenito u Sjevernoj Americi i u Kaliforniji, na Floridi, o stakleničkoj proizvodnji jagoda u Japanu i načinu reguliranja vremena cvatnje, o tunelskom uzgoju jagoda u Engleskoj, marketinškim trendovima u organskoj proizvodnji jagoda, o integriranom uzgoju jagoda, učinkovitosti i ekonomičnosti primjene metil bromida u uzgoju jagode u Americi i u Australiji, inovacijama moderne proizvodnje jagoda na istoku Sjeverne Amerike, o novim kultivarima jagoda u Kanadi i još mnogo interesantnih radova o sličnim temama;
- zaštiti jagoda od bolesti i štetnika, vrednovanju integrirane zaštite u komercijalnom uzgoju jagode, organskoj zaštiti jagoda u državi Ohio, i dr.;
- o vrlo stručnim temama iz genetike i molekularne biologije te o
- rasadničarskoj proizvodnji u uzgoju jagode.
Četvrti dan simpozija organiziran je obilazak farmera proizvođača jagodičastog voća u pokrajini Oxnard-Ventura, u kojoj se nalazi i grad Ventura.
Ta pokrajini se nalazi pedesetak kilometara od grada Santa Barbara na Pacifičkoj obali i prostire se od oceana prema unutrašnjosti američkog kontinenta tj. prema Los Angelesu. Visoko urbanizirana, Ventura je jedna od najbogatijih poljoprivrednih pokrajina u USA.
Obrađuje se tu više od 120.000 ha i s tih se površina snabdijeva lokalno, nacionalno i internacionalno tržište voćem, povrćem i ukrasnim biljem.
Ventura u Kaliforniji
Na vrhu ljestvice od sto različitih poljoprivrednih kultura jesu: jagode, maline i kupine, avokado, limun, rezano cvijeće, orhideje, ukrasno bilje, različito povrće (paprika, rajčica, salate, kupusnjače, celer, peršun, grah, azijsko povrće, špinat, luk i dr.) te presadnice povrća.
Ventura Oxnard ima posebno blagu, suptropsku klimu sa svježim sušnim ljetima i relativno toplim zimama. Prosječne najniže temperature jesu: u siječnju od 7 do 19 ºC i u kolovozu od 16 do 23 ºC. Prosječno godišnje padne oko 375 mm oborina, većinom u listopadu i ožujku.
Ponuda orhideja na tržnici u Santa Barbari
U jesen i zimu suhi vjetar Santa Ana ponekad može izazvati orkanske vjetrove (uragani), koji tada unište i usjeve i građevine. Svi usjevi se navodnjavaju koristeći vodu iz mnogobrojnih izvora, jezera i kalifornijskog vodovoda. Duboka aluvijalna tla Oxnarda visoko su plodna, promjenljive teksture, neutralne do slabo alkalne reakcije.
Tablica 1. Proizvodnja jagoda u Kaliforniji u godinama 2003. – 2007. (kroz zimsku, proljetnu i ljetnu sezonu) – površine u ha
Pokrajina/godina
|
2003.
ha
|
2004.
ha
|
2005.
ha
|
2006.
ha
|
2007.
ha
|
Orange/San Diego
% od državne proiz. jagoda
|
1.164
11,8%
|
1.173
10,8%
|
982
8,5%
|
739
6,3%
|
709
5,9%
|
Oxnard
% od državne proiz. jagoda
|
2.813
28,6%
|
3.150
29,0%
|
3.251
28,1%
|
3.317
28,4%
|
3.445
28,6%
|
Santa Maria
% od državne proiz. jagoda
|
1.686
17,2%
|
1.924
17,7%
|
2.373
20,5%
|
2.368
20,3%
|
2.604
21,6%
|
Watsonville/Salinas
% od državne proiz. jagoda
|
4.166
42,4%
|
4.618
42,5%
|
4.855
41,9%
|
5.162
44,3%
|
5.169
42,9%
|
San Joaquin
% od državne proiz. jagoda
|
0
|
0
|
123
1,06%
|
68
0,59%
|
111
0,92%
|
UKUPNA PROIZVODNJA
|
9.829 ha
|
10.865
|
11.584
|
11.654
|
12.038
|
Tablica 2. Trendovi u sortimentu jagoda u pet promatranih godina
Sorta / % |
2003. |
2004. |
2005. |
2006. |
2007. |
Albion |
0 |
0 |
0 |
8,18 % |
28,9 % |
Camarosa |
34,1 % |
31,1 % |
19,8 % |
16,6 % |
9,66 % |
Diamante |
26,4 % |
23,8 % |
23,0 % |
17,6 % |
2,6 % |
Proprietary |
29,8 % |
30,8 % |
37,6 % |
39,0 % |
39,9 % |
Ventana |
3,6 % |
8,8 % |
14,6 % |
13,6 % |
14,2 % |
Ostale sorte |
6,1 % |
5,5 % |
4,9 % |
5,0 % |
4,8 % |
Postoje dva tipa godišnjeg uzgoja jagoda u Oxnardu:
1. Jesenski uzgoj je najproduktivniji i najrasprostranjeniji način uzgoja jagoda.
Presadnice kultivara jagoda kratkog dana proizvode se iz vriježa u rasadnicima, koji se nalaze u planinskom dijelu Kalifornije, blizu oregonske granice. Sade se na otvorenom krajem rujna i početkom listopada, za visokokvalitetnu proizvodnju kroz 6 do 7 mjeseci (od sredine listopada do lipnja). Kod tog tipa uzgoja jagode se sade na otvorenom na gredice visoke 40 i široke 120 cm, s razmakom gredica od 40 cm. Presadnice se na gredicu sade u četveroredu, u trokut. Tako se na 1 ha sadi i do 50.000 sadnica.
Za prekrivanje gredica koriste se polietilenski filmovi (folije) različite boje i debljine, a prije postavljanja folije i sadnje instalira se sustav navodnjavanja kapanjem.
Sadnja jagoda na visokim gredicama u Ventura-Oxnardu
Pojedini farmer ima od 50 do 100 i više hektara u tom načinu uzgoja jagoda na otvorenom. Prosječni prinos je 64 t/ha, a bolji proizvođači proizvedu i oko 75 t/ha.
2. Ljetni tip uzgoja jagoda traje od rujna do prosinca. Sezona plodonošenja traje od 8 – 10 tjedana. Ta je proizvodnja tradicionalno manja po površinama i količini proizvedene jagode, ali se za te jagode često postiže znatno veća cijena. Presadnice čuvane u hladnjačama sade se na otvorenom u lipnju i srpnju. Prosječni prinos je oko 20 t/ha.
Svi sudionici simpozija imali su priliku vidjeti jesenski tip uzgoja jagoda u Ventura-Oxnardu, gdje je upravo početkom veljače počela berba jagoda. Jagode se beru ručno, uz pomoć velikih platformi (jedna platforma pokriva i do petnaest gredica), na kojima se u polju jagoda odmah sortira i pakira u odgovarajuću ambalažu, prema narudžbi kupaca.
Berba jagoda uz pomoć velikih platformi
Posjetila se također i jedna velika hladnjača/skladište s pakirnicom za jagode i povrće svjetski poznate tvrtke Dole.
Tu je bila prilika upoznati pravilan i kvalitetan način postupanja s jagodama nakon berbe prilikom skladištenja, pakiranja i transporta jagoda do potrošača. Inače, taj je postupak preventiva prekomjernog kvarenja jagoda i upravo ti postupci omogućavaju u industriji svježe jagode opskrbu tržišta na udaljenosti i preko 5.000 kilometara.
Prodaja svježe jagode je primarno tržište za kalifornijsku jagodu. Manja količina tog svježeg voća se i izvozi putem avionskog prijevoza, kao npr. na tržište Japana i Australije. Većina domaćih pošiljaka ide putem kamionskog prijevoza glavnim američkim prometnicama. Taj vrlo kvalitetan transport velikim kamionima-hladnjačama omogućava da zdrava jagoda dođe do potrošača na istoku sjevernoameričkog kontinenta i nakon 5 – 7 dana nakon berebe.
Hlađenje jagode zrakom
Simpozij i posjeta Kaliforniji bili su jedinstvena prilika da u tih pet dana, koliko je trajao boravak u Venturi, dobijemo nova vrlo vrijedna znanja o ovom cijenjenom voću, ali koje se ujedno i najlakše kvari.
Jedan od postera sa simpozija
Svježe jagode na tržnici u Santa Barbari
Ured ravnatelja HZPSS-a,
Višnja Šimunović, dipl. inž. agr., načelnica Odjela za VVV
0 komentara
Napišite komentar