Šesti sjevernoamerički simpozij o jagodama

U organizaciji NASGA-e (The North American Strawberry Growers Association), Sjevernoameričkog udruženja uzgajivača jagoda, u veljači 2007. održan je Šesti sjevernoamerički simpozij o jagodama u gradu Ventura u Kaliforniji.

Tom multinacionalnom skupu prisustvovali su sudionici iz Sjeverne i Južne Amerike, Kanade i još petnaestak zemalja iz cijelog svijeta.

Zahvaljujući Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) i provoditelju njezinih projekata razvoja hrvatskog poljoprivredno-prehrambenog sektora, Development Alternatives Inc. (DAI) iz Osijeka, devet predstavnika iz Hrvatske također je prisustvovalo tom značajnom svjetskom događaju.

Posljednji takav skup u organizaciji NASGA-e održan je u Americi prije 6 godina, iako je bilo prvobitno zamišljeno da će se ti skupovi organizirati svake 4 – 5 godine. Stoga je organizator posebno ponosan što mu je uspjelo taj skup ponovno organizirati i to u Kaliforniji, u kojoj se proizvodi 87 % jagoda cijele Amerike.

   image004.jpg

               Bilten Simpozija

 image006.jpg

Predstavnici Hrvatske na Simpoziju u Venturi 

Inače, NASGA je osnovana 1977. i utemeljena kao neprofitno društvo za napredne uzgajivače jagoda te za vođenje istraživanja za sitno voće („small fruit“). Svrha njezina osnivanja je bila pružanje pomoći nacionalnom, državnom i pokrajinskom istraživačkom programu, razvijanje obrazovnih seminara i objavljivanje publikacija, promicanje razvoja opreme, novog sortimenta, metoda uzgoja za poboljšanje proizvodnosti u industriji jagoda – uključujući primjenjiva istraživanja te promicanje korisnog zakonodavstva.

Danas NASGA popularizira proizvodnju i marketing jagoda diljem Sjeverne Amerike kroz:

  • poticanje održivog uzgoja;
  • pomoć osnovnim i primjenjivim istraživanjima;
  • osiguravanje obrazovnog programa za članove;
  • osiguravanje tržišnog programa i
  • služi kao zastupnik i glas uzgajivača jagoda.

NASGA ima članove proizvođače jagoda u 40 država Sjeverne Amerike, 10 pokrajina u Kanadi i u 15 drugih država Svijeta. NASGA nastavlja biti glavna asocijacija uzgajivača jagoda, koja će kroz istraživanja osigurati jačanje znanja te poboljšanje proizvodnje jagoda i marketinga. To ispunjava njezin cilj.

U tri dana trajanja simpozija prezentirano je na tri foruma i četiri sekcije preko 50 radova, znanstveno-stručnih i stručnih izlaganja, te oko 30-tak postera. Vrlo interesantna izlaganja bila su o: 

  • uzgoju jagoda i marketinškim trendovima općenito u Sjevernoj Americi i u Kaliforniji, na Floridi, o stakleničkoj proizvodnji jagoda u Japanu i načinu reguliranja vremena cvatnje, o tunelskom uzgoju jagoda u Engleskoj, marketinškim trendovima u organskoj proizvodnji jagoda, o integriranom uzgoju jagoda, učinkovitosti i ekonomičnosti primjene metil bromida u uzgoju jagode u Americi i u Australiji, inovacijama moderne proizvodnje jagoda na istoku Sjeverne Amerike, o novim kultivarima jagoda u Kanadi i još mnogo interesantnih radova o sličnim temama;  
  • zaštiti jagoda od bolesti i štetnika, vrednovanju integrirane zaštite u komercijalnom uzgoju jagode, organskoj zaštiti jagoda u državi Ohio, i dr.;
  • o vrlo stručnim temama iz genetike i molekularne biologije te o
  • rasadničarskoj proizvodnji u uzgoju jagode.

Četvrti dan simpozija organiziran je obilazak farmera proizvođača jagodičastog voća u pokrajini Oxnard-Ventura, u kojoj se nalazi i grad Ventura.

Ta pokrajini se nalazi pedesetak kilometara od grada Santa Barbara na Pacifičkoj obali i prostire se od oceana prema unutrašnjosti američkog kontinenta tj. prema Los Angelesu. Visoko urbanizirana, Ventura je jedna od najbogatijih poljoprivrednih pokrajina u USA.

Obrađuje se tu više od 120.000 ha i s tih se površina snabdijeva lokalno, nacionalno i internacionalno tržište voćem, povrćem i ukrasnim biljem.

image008.jpg

 Ventura u Kaliforniji

Na vrhu ljestvice od sto različitih poljoprivrednih kultura jesu: jagode, maline i kupine, avokado, limun, rezano cvijeće, orhideje, ukrasno bilje, različito povrće (paprika, rajčica, salate, kupusnjače, celer, peršun, grah, azijsko povrće, špinat, luk i dr.) te presadnice povrća.

Ventura Oxnard ima posebno blagu, suptropsku klimu sa svježim sušnim ljetima i relativno toplim zimama. Prosječne najniže temperature jesu: u siječnju od 7 do 19 ºC i u kolovozu od 16 do 23 ºC. Prosječno godišnje padne oko 375 mm oborina, većinom u listopadu i ožujku.  

image012.jpg

Ponuda orhideja na tržnici u Santa Barbari

U jesen i zimu suhi vjetar Santa Ana ponekad može izazvati orkanske vjetrove (uragani), koji tada unište i usjeve i građevine. Svi usjevi se navodnjavaju koristeći vodu iz mnogobrojnih izvora, jezera i kalifornijskog vodovoda. Duboka aluvijalna tla Oxnarda visoko su plodna, promjenljive teksture, neutralne do slabo alkalne reakcije.

Tablica 1. Proizvodnja jagoda u Kaliforniji u godinama 2003. – 2007. (kroz zimsku, proljetnu i ljetnu sezonu) – površine u ha

Pokrajina/godina
2003.
ha
2004.
ha
2005.
ha
2006.
ha
2007.
ha
Orange/San Diego
% od državne proiz. jagoda
1.164
11,8%
1.173
10,8%
982
8,5%
739
6,3%
709
5,9%
Oxnard
% od državne proiz. jagoda
2.813
28,6%
3.150
29,0%
3.251
28,1%
3.317
28,4%
3.445
28,6%
Santa Maria
% od državne proiz. jagoda
1.686
17,2%
1.924
17,7%
2.373
20,5%
2.368
20,3%
2.604
21,6%
Watsonville/Salinas
% od državne proiz. jagoda
4.166
42,4%
4.618
42,5%
4.855
41,9%
5.162
44,3%
5.169
42,9%
San Joaquin
% od državne proiz. jagoda
0
0
123
1,06%
68
0,59%
111
0,92%
UKUPNA PROIZVODNJA
9.829 ha
10.865
11.584
11.654
12.038

 Tablica 2. Trendovi u sortimentu jagoda u pet promatranih godina

Sorta / %

2003.

2004.

2005.

2006.

2007.

Albion

0

0

0

8,18 %

28,9 %

Camarosa

34,1 %

31,1 %

19,8 %

16,6 %

9,66 %

Diamante

26,4 %

23,8 %

23,0 %

17,6 %

2,6 %

Proprietary

29,8 %

30,8 %

37,6 %

39,0 %

39,9 %

Ventana

3,6 %

8,8 %

14,6 %

13,6 %

14,2 %

Ostale sorte

6,1 %

5,5 %

4,9 %

5,0 %

4,8 %

Postoje dva tipa godišnjeg uzgoja jagoda u Oxnardu:

1.      Jesenski uzgoj je najproduktivniji i najrasprostranjeniji način uzgoja jagoda.

Presadnice kultivara jagoda kratkog dana proizvode se iz vriježa u rasadnicima, koji se nalaze u planinskom dijelu Kalifornije, blizu oregonske granice. Sade se na otvorenom krajem rujna i početkom listopada, za visokokvalitetnu proizvodnju kroz 6 do 7 mjeseci (od sredine listopada do lipnja). Kod tog tipa uzgoja jagode se sade na otvorenom na gredice visoke 40 i široke 120 cm, s razmakom gredica od 40 cm. Presadnice se na gredicu sade u četveroredu, u trokut. Tako se na 1 ha sadi i do 50.000 sadnica.

Za prekrivanje gredica koriste se polietilenski filmovi (folije) različite boje i debljine, a prije postavljanja folije i sadnje instalira se sustav navodnjavanja kapanjem.

image016.jpg

Sadnja jagoda na visokim gredicama u Ventura-Oxnardu 

Pojedini farmer ima od 50 do 100 i više hektara u tom načinu uzgoja jagoda na otvorenom. Prosječni prinos je 64 t/ha, a bolji proizvođači proizvedu i oko 75 t/ha.

2. Ljetni tip uzgoja jagoda traje od rujna do prosinca. Sezona plodonošenja traje od 8 –  10 tjedana. Ta je proizvodnja tradicionalno manja po površinama i količini proizvedene jagode, ali se za te jagode često postiže znatno veća cijena. Presadnice čuvane u hladnjačama  sade se na otvorenom u lipnju i srpnju. Prosječni prinos je oko 20 t/ha.

Svi sudionici simpozija imali su priliku vidjeti jesenski tip uzgoja jagoda u Ventura-Oxnardu, gdje je upravo početkom veljače počela berba jagoda. Jagode se beru ručno, uz pomoć velikih platformi (jedna platforma pokriva i do petnaest gredica), na kojima se u polju jagoda odmah sortira i pakira u odgovarajuću ambalažu, prema narudžbi kupaca.

image022.gif

Berba jagoda uz pomoć velikih platformi

Posjetila se također i jedna velika hladnjača/skladište s pakirnicom za jagode i povrće svjetski poznate tvrtke Dole.  

Tu je bila prilika upoznati pravilan i   kvalitetan način postupanja s jagodama nakon berbe prilikom skladištenja, pakiranja i transporta jagoda do potrošača. Inače, taj je postupak preventiva prekomjernog kvarenja jagoda i upravo ti postupci omogućavaju u industriji svježe jagode opskrbu tržišta na udaljenosti i preko 5.000 kilometara.

Prodaja svježe jagode je primarno tržište za kalifornijsku jagodu. Manja količina tog svježeg voća se i izvozi putem avionskog prijevoza, kao npr. na tržište Japana i Australije. Većina domaćih pošiljaka ide putem kamionskog prijevoza glavnim američkim prometnicama. Taj vrlo kvalitetan transport velikim kamionima-hladnjačama omogućava da zdrava jagoda dođe do potrošača na istoku sjevernoameričkog kontinenta i nakon 5 – 7 dana nakon berebe.

image028.jpg

Hlađenje jagode zrakom

Simpozij i posjeta Kaliforniji bili su jedinstvena prilika da u tih pet dana, koliko je trajao boravak u Venturi, dobijemo nova vrlo vrijedna znanja o ovom cijenjenom voću, ali koje se ujedno i najlakše kvari.

image032.jpg

     Jedan od postera sa simpozija                   

image034.jpg

Svježe jagode na tržnici u Santa Barbari

Ured ravnatelja HZPSS-a,
Višnja Šimunović, dipl. inž. agr., načelnica Odjela za VVV

Pripremi za ispis