Savjet za proizvođače mlijeka

Vrijeme je spremanja sjenaže.

Poštovani proizvođači mlijeka (kravljeg i ovčjeg) savjetujemo Vam da ovih dana, čim je prije moguće (obzirom na vlagu u tlu i ulazak mehanizacije na parcele), započnete sa košnjom livada (sijanih i prirodnih) u svrhu spremanja sjenaže. Sjenaža je izuzetno kvalitetna krma za muzne životinje.

U ovim vremenskim uvjetima, za spremiti sjenažu, potrebna su tri suha dana. Košnju obaviti poslijepodne. Drugi dan 2-3 puta okrenuti pokošenu masu. Treći dan skupljati i voziti u silos ili uvijati u rol-bale.

Kositi na visini od 6-8 cm, ne prenisko.

Prednosti rane košnje i spremanja sjenaže u odnosu na dosadašnje navike su:

  • ne ovisite o toliko o vremenu kao kada spremate sijeno
  • mehanički se rješavate korova
  • dobivate mogućnost prihrane i bržeg porasta drugog otkosa
  • stvarate mogućnost ranijeg drugog otkosa
  • dobivate kvalitetniju krmu.

Prema tome, ove godine su stvoreni idealni uvjeti što se tiče vlage, pa ne čekajte da vam trava proklasa, već ju kosite sada u prvom otkosu sa 25-40 cm visine. Time ćete si (ukoliko prihranite travnjak nakon košnje) otvoriti mogućnost da do ljeta imate tri otkosa sa iste livade.  Iskoristimo vremenske uvjete i ne ponovimo pogreške iz prošle godine koja nas je još k tome i sušom pritisnula.

Kako je još uvijek malo onih koji se odlučuju na spremanje sjenaže molimo Vas da ovaj savjet shvatite u dobroj namjeri, te Vas pozivamo da nam se obratite sa pitanjima u Hrvatski zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu – Odsjek Požeško-slavonske županije, svakodnevno od 8 – 12 h.

Odsjek HZPSS-a Požeško-slavonske županije,
mr. sc. Miroslav Kovač, rukovoditelj Odsjeka

Pripremi za ispis