Obavijest poljoprivrednicima – Podnošenje jedinstvenih zahtjeva započinje 30. ožujka

Temeljem novog Zakona o poljoprivredi (Narodne novine broj 30/2015, od 17. ožujka 2015.) donesen je Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja („Narodne novine“ broj 35/2015, od 27. ožujka 2015.) kojim se propisuje podnošenje jedinstvenog zahtjeva za potporu od ove godine.

Na jedinstvenom zahtjevu korisnici mogu zatražiti:

  • potporu iz programa izravnih plaćanja – osnovno plaćanje, plaćanje za poljoprivredne prakse korisne za klimu i okoliš, preraspodijeljeno plaćanje, proizvodno vezanu potporu, plaćanje za mlade poljoprivrednike i program za male poljoprivrednike;

  • potporu za plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima – maslinovo ulje, duhan, mliječne krave,  rasplodne krmače;

  • potporu za IAKS mjere ruralnog razvoja koje se financiraju iz državnog proračuna –za integriranu poljoprivrednu proizvodnju, te za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja te

  • potporu za IAKS mjere ruralnog razvoja predviđenu Programom ruralnog razvoja, i to za:

    • mjeru 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene

    • mjeru 11 Ekološki uzgoj

    • mjeru 13 Plaćanja povezana s područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima.

Podnošenje jedinstvenog zahtjeva u regionalnim uredima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započet će u ponedjeljak 30. ožujka 2015. godine.

Popunjavanje jedinstvenog zahtjeva u AGRONET aplikaciji (www.apprrr.hr) biti će  moguće već od subote, 28. ožujka 2015. Popunjeni zahtjev potrebno je isprintati, potpisati i poslati poštom u nadležni regionalni ured Agencije za plaćanja, ili ga tamo dostaviti osobno.

Ministarstvo poljoprivrede

Pripremi za ispis