Sajam luka (češnjaka)

Ljubitovica je vrlo poznata po „luku“, ljubitovačkom češnjaku, te njemu u čast svake godine Udruga proizvođača češnjaka „Šarac“ organizira manifestaciju češnjaka i ostalih domaćih autohtonih proizvoda s ciljem da bi sačuvali tradicionalna znanja i vještine proizvodnje ljubitovačkog češnjaka.

U subotu 8. kolovoza 2015. ispred ljubitovačke Osnovne škole kralja Zvonimira, organizirana je i ove godine manifestacija u čast Šarcu. Češnjak Šarac polako je postao zaštitni znak ovog mjesta, a postao je vrlo tražen i izvan granica „Lijepe naše“. Naime, ljubitovački češnjak predstavljen je i na međunarodnom sajmu u Torinu 2007. godine, na poziv organizacije „Slow Food“ (međunarodna udruga koja promiče kulturu hrane i vina, ali također brani bioraznolikost hrane i poljoprivrednih proizvoda širom svijeta). Ta međunarodna udruga prepoznala je vrijednost češnjaka Šarca i proglasila ga najboljim u svojoj kategoriji po kemijskom sastavu i uzela pod svoju zaštitu.

Kada pitate proizvođače uzgajali se još negdje osim u Ljubitovici češnjak Šarac, u jedan glas će svi jednoglasno odgovoriti da ga može biti svugdje, ali da ovakvog ima samo kod njih. Oni tvrde da su ljudi iz okolnih sela pokušali uzgojiti češnjak Šarac, no tajna uspjeha krije se upravo u njihovoj zemlji i čistom zraku.

Možemo samo istaknuti da mikroklimatske osobnosti lokacije, kemijska i fizikalna svojstva tla i tehnologija uzgoja imaju značajan utjecaj na kvalitetu lukovice, odnosno na mineralni sastav po kojem je ovaj ekotip autohtonog češnjaka na daleko poznat.

Ljubitovački češnjak se uzgaja na malim i zasebnim poljoprivrednim površinama. Sadnja se odvija tradicionalno, bez mehanizacije, te se uvijek obavlja kasno u jesen, točnije oko blagdana Sv. Luke (18. listopada). Za sadnju se koriste češnjevi iz prošlogodišnjeg uroda, najzdravije i najkrupnije glavice, koje se neposredno prije sadnje raščlanjuju na manje jedinke (češnjeve) i takve se sade iz godine u godinu.

Posjetitelji fešte od češnjaka mogli su se upoznati s  ručnim pletenjem „luka“ češnjaka, koji je dio tradicionalne baštine ljubitovačkog kraja i kupnjom domaćih proizvoda te besplatnom degustacijom domaćih jela s okusom češnjaka.

Manifestaciju je popratila Savjetodavna služba i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, sa stručnim predavanjima.

Na kraju, feštu od češnjaka „začinio“ je kulturno – zabavni program koji je bio tematski povezan s narodnim običajima ovog dijela Dalmatinske zagore.

Božena Beljan, dipl. ing. agr
viša stručna savjetnica

Nikolina Tomaš, mag. ing. agr.
stručno osposobljavanje

Pripremi za ispis