Tečaj „Specijalizacija u hranidbi“

u Sektoru za projekte i programe u poljoprivredi i ribarstvu koji obuhvaća osposobljavanje za stjecanje novi stručnih znanja i usavršavanje vještina, novih metoda te korištenja alata za provođenje što učinkovitijeg savjetovanja poljoprivrednika koji se bave stočarskom proizvodnjom radi poboljšanja potpore za pružanje savjetodavnih usluga.

U posljednje vrijeme povećana je potreba za specijalizacijom kroz korištenje inovativnih, okolišno održivih, poboljšanih tehnika proizvodnje osobito u području upravljanja hranidbom odnosno specijalizacijom u hranidbi zbog povećanja razine konkurentnosti na farmama u stočarskoj proizvodnji koja je ujedno pokretač svih ostalih proizvodnih procesa u poljoprivredi. Naročito je potrebna specijalizacija u hranidbi u području govedarstva i to u proizvodnji mlijeka kao najzahtjevnijoj stočarskoj proizvodnji. Ubrzani procesi uvođenja inovativnih rješenja u proizvodnji te sve veća primjena novih saznanja i poboljšanih tehnika proizvodnje u području produktivnosti i održivosti, zahtjeva uključivanje sve većeg broja savjetnika stočarske specijalnosti kako bi aktivnosti koje se provode na terenu bile što učinkovitije.

 

 

 

 

 

 

 

 

U procesu usavršavanja značajna je uloga dva trenera predavača (Tomislav Mesić,dipl.inž.agr., mr. sc. Dario Zagorec) koji su osposobljeni za prenošenje znanja na ostale savjetnike stočarske specijalnosti koji pokrivaju cjelokupno područje Republike Hrvatske. Tečaj se sastojao  od stručnih područja koja se odnose na: analizu krme i obroka za mliječne krave i junad, oblikovanje usluge i tržišta u proizvodnji mlijeka, važnost i utjecaj analize vlakana krme u obrocima, optimizaciju obroka za mliječne krave, tovnu junad i pomladak, pristup i metode optimizacije obroka, određivanje kapaciteta unosa hrane, ocjene tjelesne kondicije i primjenu te preporuke, usluge upravljanja proizvodnjom mlijeka za proizvođače mlijeka, male i obiteljske mliječne farme u praksi.

Korištena su iskustva inozemnih stručnjaka specijalista navedenih područja te predstavljena njihova teorijska i praktična rješenja koja se koriste u proizvodnji. Predavači su osposobljeni na Treningu trenera održanom u razdoblju u rujnu 2016. godine gdje su stekli određena znanja i vještine u radu sa znanstvenicima i stručnjacima iz područja agronomske znanosti, primarno stočarstva te savjetodavstva (NorFor, Eurofins Agro Švedska, Växa Sverige) odnosno specijalista u području hranidbe na odabranim farmama u Švedskoj. Terenski dio nastave odnosno praktične vježbe održane su na farmi mliječnih krava, na OPG-u Branko i Željko Horvatinčić, u Gusakovcu nedaleko od Gornje Stubice.

 

Pripremi za ispis