Iz Jaškova za svijet – štrudla za Guinnessa

Događanje je dio manifestacije Zlatna kap, koja se od 5. do 6. rujna 2015. održala u ozaljskom kraju, kojom se turističkom tržištu predstavlja destinacija “Zeleno srce Hrvatske”, koju čine Karlovac, Ozalj i Ribnik.

Štrudla je sastavljena od 3.078 komada, ukupne dužine 1.479,38 metara. Punjena je jabukama i grožđem, a za izradu ukupno je utrošeno preko 800 kg jabuka, 300 kg grožđa, 800 kg brašna, 10 kg cimeta, 20 kg šećera u prahu i 10 kg soli.

Postavljanje novog Guinnesovog rekorda pratili su suci: Branko Ognjenović, akademik kulinarstva; dr. sc. Vesna Balta, dipl. ing. arh. i Josip Štrucelj, dipl. iur. Pratili su izradu štrudle od same proizvodnje, od guljenja jabuka, razvlačenja i punjenja, sve do pečenja i postavljanja na stolove. A posjetitelji su pratili kako se štrudle postavljaju na stolove, kako se mjere i onda su, naravno, uživali u odličnoj domaćoj poslastici.

U manifestaciju su se uključili brojni domaći poljoprivredni gospodarstvenici – od vinogradara, koji su donirali grožđe, voćari, koji su donirali jabuke i drugi OPG-i, koji su se svojim proizvodima predstavili posjetiteljima.

Nikolina Štedul, dipl. ing. agr.,
stručni suradnik

Pripremi za ispis